Consument

Ballonvouwen als luchtig vermaak

Locktwist, tulptwist en looptwist, in de ballonmodelleerwereld ontbreekt het niet aan technische termen. Maar het vouwen van het met lucht gevulde materiaal is makkelijker dan je denkt, zegt Leon van der Linden, eigenaar van de site www.ballonleur.nl. „Met een eenvoudige pomp en een zak modelleerballonnen kun je gelijk aan de slag.”

Nelleke Scherpbier
22 June 2007 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Vijf jaar geleden kocht Leon van der Linden voor de kinderen van zijn bruiloftsgasten een paar zakjes met modelleerballonnen. De kinderen speelden er de hele dag mee. De overgebleven ballonnen werden door het bruidspaar mee naar huis genomen. „De man in de winkel deed het overbekende hondje voor, wat ik thuis natuurlijk gelijk ging uitproberen. Met een boekje met de tien bekendste figuren en de overgebleven ballonnen van de bruiloft ben ik aan het vouwen geslagen.”Op internet ging Leon op zoek naar voorbeelden. Zo kwam hij terecht bij Ha Ha Entertainment, het bedrijf van Ingrid en Dennis Hogers. Zij zijn beiden CBA, Certified Balloon Artist, en beheren de website www.ballonvouwen.nl. „Ingrid en Dennis waren bereid me meer figuren en technieken uit te leggen. Het enthousiasme van de twee is zo aanstekelijk dat ik nog vaak naar hun jamsessies ga. Tijdens die bijeenkomsten wisselen bezoekers onderling ideeën en ontwerpen uit.”

Verrassing
Van der Linden verzorgt workshops voor kinderen en volwassenen. „Van 8 tot 88, iedereen vindt het leuk.” Ook staat hij vaak bij winkels, op buurtfeesten of andere gelegenheden om ballonfiguren uit te delen. „Ik laat de mensen zelf kiezen wat ik ga maken. Soms zie je ze denken: Nu roep ik iets onmogelijks. En dan de verrassing in hun ogen als het me toch lukt.” Bijna alle onderwerpen zijn uit te beelden met ballonnen. „Het meest creatieve werkstuk dat ik ooit gevouwen heb, was een figuur dat gevormd werd vanuit drie ballonnen in de vorm van zwaarden. Het werd het onderdeel van een interactief kindertheater. Binnen het toneelstukje worden de zwaarden omgebouwd tot een grote muis. Het bijzondere zit in het feit dat je bestaande figuren omtovert in een ander figuur.”

Bedrijven weten de weg naar de ballonmodellist ook te vinden. Tijdens bedrijfsworkshops werkt Van der Linden ook met speciale thema’s of competities, waarbij teambuilding een belangrijk aspect is.

Tien technieken
De termen op de website van Ha Ha Entertainment, de website van Ingrid en Dennis Hogers, schrikken een beetje af. Een looptwist, een locktwist, een birdbody en een pinchtwist, geen termen waar de gemiddelde Nederlander bekend mee is. Maar volgens Leon van der Linden kan iedereen de technieken onder de knie krijgen. „Er zijn er ongeveer tien. Met de zogenaamde draaien en locks kun je in principe een ongelimiteerd aantal figuren maken. Doordat je de ballonnen makkelijk aan elkaar kunt koppelen, is de omvang van figuren eveneens onbeperkt. Dat blijkt wel uit de workshops die ik geef. Als ik een gezicht met haren, bijvoorbeeld vlechtjes, oorbellen, een paar volle lippen en mooie ogen heb liggen als voorbeeld, dan vindt iedereen dat ongelooflijk knap. Aan het eind van de anderhalf uur leid ik ze door alle stappen heen om het gezicht te maken. Het is dan best even aanpoten, maar ze zijn zo trots als een pauw op hun eindresultaat, want uiteindelijk lukt het iedereen.”

Eén workshop is Leon altijd bijgebleven. „Ik heb een keer lesgegeven voor visueel en visueel/verstandelijke gehandicapten. Het is ontzettend leuk om eens op een heel andere manier om te gaan met ballonnen. Het werd een soort voel- en ervaardag met het dankbaarste publiek dat ik ooit heb meegemaakt.”

Voor meer informatie: www.ballonleur.nlen www.ballonvouwen.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer