Buitenland

Akkoord over Iraakse oliewet

BAGDAD - De Iraakse centrale regering en de Koerdische regionale regering hebben hun ruzie over de nationale oliewet bijgelegd. Dat meldde een zegsman van het ministerie van Olie donderdag. Een Koerdische woordvoerder bevestigde het akkoord.

Buitenlandredactie
22 June 2007 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

De oliewet creëert een raamwerk voor de distributie van de olie-inkomsten. Tot welke deal de partijen precies zijn gekomen, is niet bekendgemaakt. De Koerden verzetten zich eerder tegen een bijlage van de wet waardoor het beheer van olievelden onder een nieuwe staatsoliemaatschappij zou vallen.In Washington zal opgelucht gereageerd worden dat de oliewet naar het parlement is gestuurd. Het Witte Huis dringt al langer aan op goedkeuring van de oliewet en een aantal andere sleutelwetten die bedoeld zijn om het sektarische geweld te beëindigen en de bevolking te verzoenen.

Al maanden steggelden de nationale regering en de Koerden over de wet. Irak bezit de op drie na grootste oliereserve van de wereld. De voorraden liggen vooral in het sjiitische zuiden en het Koerdische noorden. De soennieten, die vooral in Centraal-Irak wonen, vreesden dat sjiieten en Koerden de inkomsten onderling zouden gaan verdelen.

De soennieten hebben steeds voor centrale controle over de olie-inkomsten gepleit. De Koerden willen zo veel mogelijk zelf hun oliezaken regelen, terwijl de sjiieten een middenpositie innemen. De nieuwe oliewet voorziet nu in een distributie van olie-inkomsten van bestaande en toekomstige olievelden naar provincies gebaseerd op hun inwoneraantal.

Het Witte Huis hoopt dat hiermee de zorgen van de soennieten zijn weggenomen en een stap richting verzoening kan worden gezet. Soennieten vormen nog steeds de ruggengraat van de opstand. De wet is ook essentieel voor het aantrekken van buitenlandse investeringen om de olieproductie op te voeren en om de economie weer op te bouwen.

In de Noord-Iraakse stad Sulaiman Bek heeft een zelfmoordterrorist donderdag een auto vol met explosieven het gebouw van het lokale bestuur in gereden. Daarbij stortten een gedeelte van het pand en vier aangrenzende huizen in. Volgens de politie in de stad ten zuiden van de plaats Kirkuk kwamen zeker achttien mensen om het leven en raakten ongeveer zeventig personen gewond. Veel slachtoffers liggen begraven onder het puin. Het dodental kan daardoor nog oplopen, aldus de autoriteiten.

Veertien Amerikaanse soldaten zijn woensdag en donderdag in Irak gesneuveld. Dat heeft het Amerikaanse leger donderdag bekendgemaakt. Sinds het begin van de invasie in maart 2003 kwamen al zeker 3545 Amerikaanse militairen om het leven.

China zal de Iraakse schuld aan de volksrepubliek „aanzienlijk” verminderen en de economische samenwerking met Irak uitbreiden. Dat is donderdag in Peking bekendgemaakt aan het begin van een staatsbezoek van de Iraakse president Jalal Talabani.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer