Kerk & religie

Kerkelijk werkers denken na over gelijke behandeling

DELFT - Wat moet iemand doen die om zijn geloof op zijn werk gepest wordt? Precies: naar zijn baas gaan! En als dat niet helpt? Die vraag kwam maandag aan de orde tijdens een workshop van kerkelijk werkers over gelijke kansen die plaatsvond in het historische stadhuis van Delft.

Van een medewerker
19 June 2007 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:51

De workshop was georganiseerd door E-Quality (kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit) in samenwerking met het Agentschap SZV van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De workshop was bedoeld voor predikanten, humanistische raadslieden, imams, pandits, pastors en mensen in vergelijkbare beroepen.Het jaar 2007 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor iedereen. Doel van dat jaar is het grote publiek attent te maken op de voordelen van een rechtvaardige samenleving waarin mensen solidair met elkaar zijn. Gepland is om mensen in campagnes bewust te maken van discriminerende gedragingen en houdingen en hun voorlichting te geven over hun wettelijke rechten en plichten.

Het Europees Jaar maakt deel uit van een brede non-discriminatieaanpak, die op correcte en uniforme toepassing van de Europese wetgeving in heel Europa gericht is. Hierbij gaat het om handicaps en chronische ziekten, godsdienst of levensovertuiging, seksuele gerichtheid, geslacht, leeftijd en ras.

In het kader van dit jaar wordt een groot aantal activiteiten georganiseerd. Zo vinden er workshops plaats voor specifieke doelgroepen die nogal eens met het onderwerp te maken krijgen. Er is al een workshop geweest voor journalisten en er volgt een workshop voor mensen die in de rechterlijke macht werkzaam zijn.

Op de maandagmiddag gehouden workshop kwamen zestien kerkelijk werkers af. Een pandit en een imam, die ook hadden ingetekend, lieten verstek gaan.

De vrouw die om haar geloof gepest werd, is naar haar baas gestapt, die haar prompt salarisverhoging gaf, vertelde workshopleidster W. Ruygrok. Daarmee was het pesten echter niet afgelopen. Een ander maakte mee dat op een bedrijf waar hij kwam allochtonen en autochtonen de lunch aan aparte tafeltjes gebruikten. Ook de eigenlijke werkbespreking vond gescheiden plaats. Een kerkelijk werker van boven de vijftig kwam niet aan de bak, omdat hij gediscrimineerd werd vanwege zijn leeftijd.

Wat moeten die mensen doen? Ruygrok: „Het is het beste dat ze eerst hun beklag doen bij hun werkgever, als ze die hebben. Helpt dat niet, dan kunnen ze aankloppen bij een vestiging van een antidiscriminatiebureau of ze kunnen naar de Commissie Gelijke Behandeling stappen. Het hoeft niet direct tot harde acties te leiden. Misschien kan het doel -niet discrimineren- ook op een andere manier bereikt worden.”

Tijdens de workshop besprak Ruygrok ook een kunstevenement in Amsterdam waarvoor dames en heren onlangs bloot poseerden. „In het kader van de Algemene Wet Gelijke Behandeling zijn ze niet in overtreding. Burgemeester Cohen had overigens wel een verbod in verband met de openbare orde kunnen uitvaardigen.”

Een van de acties tijdens dit Europees Jaar is een ”wandeling gelijke behandeling” in Amsterdam. De tocht voert niet alleen langs het homomonument, het Anne Frankhuis en het beeld van de dokwerker, maar ook langs de vroegere dovenschool, een moskee en een boeddhistische tempel.

Een heel andere actie is die in Beerta (Groningen), waar een ”gelijkekansenparkje” met een ontmoetingsplek komt. Op die plek staan zes bankjes en een zogeheten multisportkooi. Er komt ook een plaquette of een klein kunstwerk met een tekst over de totstandkoming ervan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer