Glace Superieure wil ijs én ei kwijt
GROOT-AMMERS - De mix is opmerkelijk: Italiaans ijs met fruit uit de Alblasserwaard. Glace Superieure geeft „een nieuwe invulling” aan de ijsbeleving. „IJs eet je niet, daar geniet je van.”
Stel: Je bent eigenaar van een goed lopende groentezaak. Aardappels, groenten en fruit; alles verkoopt lekker. Maar er blijft aan het einde van de week het nodige fruit over. Overrijp en een beetje zacht. Wat doe je daarmee?„Vermalen en in het ijs stoppen”, zegt Jaap van Voorthuijsen (29) uit Groot-Ammers. Samen met zijn broer Henri (38) kocht hij jaren geleden een ijsmachine. De basis voor Glace Superieure werd gelegd.
Aanvankelijk produceerden de broers ijs voor de eigen winkel en enkele horecabedrijven uit de buurt. De zaak kwam in een stroomversnelling toen KRB Organisatie in de zomer van 2001 voor de eerste keer de beurs Naar Buiten organiseerde. „Met een ijskarretje stonden we op het terrein van landgoed De Schaffelaar in Barneveld”, herinnert Jaap zich. „Niemand wist hoeveel mensen er zouden komen. Maar het liep als een trein.”
Sinds die eerste keer is Glace Superieure steeds van de partij op Naar Buiten. „Als het maar een beetje mooi weer is, spring je uit de kosten.” Mooi weer is volgens Jaap „22, 23 graden met een beetje wind. Super.”
Het karretje was al snel te klein. „We gingen op zoek naar iets dat ons ijs goed zou kunnen presenteren, op locaties buiten en binnen.” Het werd de mobiele Italiaanse ijssalon, volgens Van Voorthuijsen uniek in zijn soort.
De salon heeft twee vitrines. Per vitrine zijn er zeven soorten ijs in bakken van 5 liter. Jaap spreekt bijna lyrisch over de ijssalon. „De kersenhouten balies en aanrechten, de roestvrijstalen verbindingen en de witte vlakken bedrukt met ons berenlogo geeft de salon een hygiënische, zuivere en eigentijdse uitstraling.”
De salon kan worden ingezet bij groepen tot maar liefst 2500 personen. Zo is de mobiele ijssalon geboekt voor de opening van het North Sea Jazz Festival volgende maand in Rotterdam. Afgelopen vrijdag was Van Voorthuijsen met zijn mensen bij een bedrijfsfeest in Stolwijk.
Van een autodealer in Barendrecht mochten de ijsmakers van ’s avonds 20.00 tot 23.00 uur onbeperkt ijs uitdelen aan 600 mensen. „Ik moet ervoor zorgen dat ik nooit tekortkom. We willen de klanten smakelijk verwennen.”
Van Voorthuijsen wordt ingehuurd door cateringbedrijven als Sodexho en Willem de Boer. Kleinere evenementen regelt hij doorgaans zelf. Wie via de internetsite een boeking wil maken ziet dat alle zondagen van het jaar ’bezet’ zijn. „Dan werken we niet. Bij een evenement dat ook op zondag doorgaat, kiezen de cateraars voor een andere ijsleverancier.”
Voor tweede feestdagen is Glace Superieure wel beschikbaar. Jaap kijkt bij een aanvraag ook naar de aard van een evenement. „Ik wil tijdens een evenement niet alleen mijn ijs kwijt kunnen, maar ook mijn ei. Ik moet er een goed gevoel bij hebben.”
Het publiek dat op Naar Buiten, Wegwijs en de Duikenburgse Dagen langskomt, is goed publiek, vindt Jaap van Voorthuijsen. „Ze geven hun geld graag uit voor een lekker ijsje. Of ze nou met acht of tien kinderen zijn; altijd hoor je: Doe de grootste maar.”
In oktober 2006 organiseerde de Houtense uitgeverij Den Hertog een kinderboekendag. Daar mocht Van Voorthuijsen niet alleen het ijs maar ook koffie met gebak en een broodmaaltijd verzorgen. Dat smaakte naar meer.
Glace Superieure kan nu desgewenst een complete catering op locatie verzorgen. „Als je het plein met hapjes en drankjes een beetje centraal houdt, komen mensen daar steeds terug. Kunnen ze meteen een beetje netwerken.”
Ook storten Jaap en zijn broer Henri zich onder de naam Cadeau Superieure op de markt van de kerstpakketten. „IJs blijft toch ons speerpunt. Er zijn op de wereld 650 verschillende soorten. Daarvan zitten er 75 in ons basisassortiment. Maar in principe kunnen we alles leveren.” Zoals lavendelijs, gin-tonicijs, rode uienijs, aspergeijs, bierijs, bitterkoekjesijs en appelkruimelijs.
Wat Jaap van Voorthuijsen zelf het lekkerste ijs vindt? Lachend: „IJs om op te skiën.”