Buitenland

ID-kaarten ontvoerde Amerikanen gevonden

BAGDAD (AP) - Bij een inval in een woning in de buurt van de Iraakse stad Samarra zijn de identiteitsbewijzen van twee vermiste Amerikaanse militairen gevonden. De Amerikaanse autoriteiten hebben dat zaterdag bekendgemaakt. Volgens de Amerikanen gaat het om een schuilplaats van al-Qaida in Irak.

18 June 2007 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:51

Behalve de ID-kaarten werden computers, videobewerkingsmateriaal, geweren en munitie aangetroffen in de woning. De vondst werd ruim een maand geleden gedaan, toen ook het lichaam van een derde militair, die sinds 12 mei werd vermist, werd gevonden.Op 12 mei werd de eenheid van de militairen aangevallen in de buurt van Youssifiyah, ten zuiden van Bagdad, en werden drie militairen ontvoerd en vier gedood. Ook werd een Iraakse tolk omgebracht. De Islamitische Staat Irak, een overkoepelende organisatie van radicale groepen waarvan ook al-Qaida in Irak deel uitmaakt, heeft de ontvoering opgeëist.

Het Amerikaanse leger is bezig met een nieuw offensief tegen de strijders van al-Qaida in Irak. Dat heeft generaal David Petraeus zaterdag gezegd. Petraeus, de hoogste Amerikaanse militair in Irak, kreeg zaterdag bezoek van minister van Defensie Robert Gates. De generaal zei tegen met Gates meegereisde verslaggevers dat hij best de beschikking zou willen hebben over meer militairen, maar dat hij het zal moeten doen met het aantal dat hij nu heeft. Petraeus heeft onlangs versterkingen gekregen in de vorm van 30.000 extra manschappen. Deze aanvulling maakt het nieuwe offensief in de omgeving van Bagdad mogelijk, aldus de generaal.

Na de intrekking van een vier dagen durend uitgaansverbod, dat was afgekondigd na de aanslag van woensdag op een moskee in Samarra, heeft het leven in de Iraakse hoofdstad Bagdad zondag zijn gebruikelijke ritme hernomen. Bij verscheidene incidenten verspreid over het land vielen ten minste twintig doden.

In Bagdad zelf werden geen slachtoffers gemeld, maar of dat ook werkelijk het geval was bleef onduidelijk. Het Amerikaanse leger meldde tien verdachten te hebben gedood bij operaties in Irak zonder te zeggen waar die waren uitgevoerd.

In een ander legercommuniqué werd gezegd dat vanuit Amerikaanse helikopters ten zuiden van Bagdad vier verdachten waren doodgeschoten. Het betrof een operatie ter ondersteuning van Iraakse militairen op de grond. Drie Irakezen waren gewond geraakt.

Een Amerikaanse luitenant-generaal, Raymond Odierno, erkende dat Bagdad maar voor slechts 40 procent in handen is van de veiligheidstroepen. Van de resterende 60 procent van het gebied zou de helft niet onder controle zijn en zou de andere helft lijden onder ’een hoog geweldsniveau’. Odierno maakte de inschatting terwijl een speciale Amerikaans-Iraakse operatie om de stad te pacificeren in haar vijfde maand is. Voor de operatie werden 30.000 man extra troepen ingezet.

Odierno zei dat het Amerikaans leger vrijdag een nieuw offensief was begonnen in de wijk Arab Jabour in Bagdad en Salman Pak, een voorstad ten zuidoosten van de hoofdstad. Het is het voor het eerst in drie jaar dat Amerikaanse militairen deze gebieden zijn binnengedrongen. Al-Qaida-leden zouden er autobommen monteren en raketten afschieten naar Amerikaanse bases en sjiitische wijken.

De Amerikaanse commandant voor heel Irak, generaal David Petraeus, zei zaterdag op een persconferentie met minister van defensie Robert Gates dat in het kader van de operatie militairen worden ingezet in door Al-Qaida bezette gebieden in de omgeving van Bagdad.

In de provincie Diyala openden tientallen gewapende lieden het vuur op burgers, doodden er zes en verwondden er vier. Iraakse veiligheidstroepen reageerden en de gevechten duurden tot en met zondagmorgen, zei de politie.

In het centrum van Kirkuk kwamen zondagmorgen door een autobom twee Koerdische veiligheidsagenten om het leven. Drie voetgangers, allen burgers, raakten gewond.

In Bagdad werd zondag ook het lichaam gevonden van de hoofdredacteur van de staatskrant Al-Sabah, Flayeh Wadi Mijdab, die woensdag was ontvoerd toen hij op weg was naar zijn werk. Het lichaam lag bij de Firdaws-moskee in de regio Al-Bonuk ten noordoosten van Bagdad en werd overgedragen aan een plaatselijk mortuarium.

Sinds het begin van de Iraakse oorlog zijn ten minste 106 journalisten gedood, aldus het Comité ter Bescherming van Journalisten in New York. Van hen zijn 84 van Iraakse afkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer