Bodem bij Franeker zakt pijlsnel door gaswinning
APELDOORN - De bodem rond Franeker daalt sneller dan verwacht en dan autoriteiten doen geloven. Dat stelde oud-ingenieur Adriaan Houtenbos van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zaterdag in televisieprogramma NOVA.
Volgens hem is de bodem bij Franeker nu al 20,5 centimeter gezakt, terwijl de vergunning voor de gaswinning uitgaat van een daling van 10 centimeter in 2016.Het ministerie van Economische Zaken gaat uit van metingen waaruit vorig jaar september een daling van maximaal 9 á 10 centimeter bleek. Om meer duidelijkheid te krijgen over de daling en voor het verstrekken van een nieuwe vergunning aan Vermilion voor de gaswinning, wordt volgens een woordvoerder van het ministerie nader onderzoek gedaan. Dat is naar verwachting eind deze maand klaar.
Houtenbos waarschuwde in april in NOVA ook al dat de bodemdaling in de Waddenzee door gaswinning wordt onderschat. Dat werd toen door de NAM ontkend. De waarschuwing vormde voor minister Van der Hoeven (Economische Zaken) geen aanleiding om plannen voor gaswinning te wijzigen.
In een reactie zegt een woordvoerder van de minister dat de bevindingen van Houtenbos „absoluut niet stroken met het beeld dat Economische Zaken zelf heeft.” Volgens hem worden de meest actuele meetmethodes gebruikt en wordt de gang van zaken „nauwlettend en zorgvuldig” gecontroleerd door de overheid. Daarbij wijst hij op de afspraak over gaswinning „met de hand op de kraan” in de Waddenzee, zodat de winning direct wordt gestopt als metingen daartoe aanleiding geven.
Volgens Houtenbos zullen door gaswinning in de Waddenzee ook dijken en het achterland mogelijk enkele decimeters zakken. Ondernemers uit het Lauwersmeergebied hebben bij de Raad van State geëist dat de gaswinning wordt stilgelegd. De zitting bij de Raad van State dient morgen.
Een woordvoerder van de NAM stelt dat heel accuraat wordt gemeten wat de effecten van gaswinning in de Waddenzee zullen zijn en dat de analyse van Houtenbos geen voorspellende waarde heeft. Volgens hem kan de situatie in Franeker niet vergeleken worden met die in de Waddenzee.
De zegsman wijst erop dat in Franeker de bodem waar gas wordt gewonnen, bestaat uit een kalklaag, die zachter is dan het zandsteen waar de NAM mee te maken heeft in de Waddenzee. Bovendien wordt er in Franeker ook zout gewonnen. Dat leidt volgens de NAM-woordvoerder doorgaans tot meer bodemdaling dan gaswinning.
Het nieuwe rapport van Houtenbos over Franeker speelt een belangrijke rol in de rechtszaak bij de Raad van State morgen. Daarin eisen ondernemers uit het Lauwersmeergebied dat de gaswinning gestaakt wordt.