Binnenland

„Militairen martelden niet in Irak”

DEN HAAG - Nederlandse militairen hebben tijdens ondervragingen in Irak in 2003 geen gevangenen gemarteld. Er is daarom geen reden om nader onderzoek naar de verhoormethoden in te stellen. Wel zijn er fouten gemaakt, maar dat was onder meer het gevolg van onwerkbare afspraken.

Binnenlandredactie
15 June 2007 23:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:51

Dat heeft RTL Nieuws vrijdagavond gemeld. Het tv-programma zei zich te baseren op de conclusies uit het rapport dat een commissie onder leiding van oud-SGP-Tweede Kamerlid J. T. van den Berg maandag presenteert. Minister Van Middelkoop van Defensie krijgt het rapport maandagochtend overhandigd. Het ministerie van Defensie wil tot dan geen enkele reactie geven, aldus de directeur voorlichting vrijdagavond.De Nederlandse SFIR-militairen, die tot maart 2005 in Al-Muthanna bleven, mochten volgens internationale afspraken niet zelf verdachten verhoren. Deze regel heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) geschonden. De gebeurtenissen tijdens de verhoren zelf zijn wel ernstig, maar niet aan te merken als martelingen, aldus RTL. Zo gebruikte de MIVD verduisterde stofbrillen. Bovendien zette hij harde muziek op en gooide water over de gevangen heen. Dat zou zijn gebeurd met vijftien Iraakse verdachten.

Verder zou de vorige minister van Defensie, Kamp, zich volgens de commissie te afstandelijk hebben opgesteld. Kamp wilde alleen ingelicht worden over zaken waarin het openbaar ministerie in Arnhem vervolging had ingesteld. De marechaussee had de omstreden methoden van de verhoren destijds wel onderzocht, maar het openbaar ministerie in Arnhem zag er geen strafrechtelijke feiten in, zodat geen vervolging is ingesteld.

De ophef ontstond na een publicatie in de Volkskrant medio november waarin werd gesproken over martelingen. Kamp was woedend, omdat de goede naam van de krijgsmacht internationaal te grabbel was gegooid. Van den Berg moest de feiten en omstandigheden nog eens op een rij zetten, inclusief de manier waarop alle betrokkenen destijds met de informatie over mogelijke misstanden zijn omgegaan.

PvdA-Tweede Kamerlid Heerts raakte enige tijd na de publicaties in de Volkskrant in opspraak toen weekblad Elsevier schreef dat Heerts, ex-marechausse, de bron van het verhaal in de Volkskrant was. Zowel Heerst als de Volkskrant ontkende in januari dat het Kamerlid de bron is geweest van het Volkskrantartikel over mogelijke martelingen waaraan Nederlandse militairen zich in Irak schuldig zouden hebben gemaakt. Het (toen nog kandidaat-)Kamerlid had wel contact gehad met de krant en heeft samen met een journalist een gesprek gevoerd met de voormalige bevelhebber van de marechaussee, C. Neisingh, over de kwestie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer