Economie

„Beveiligingshausse na aanslagen slechts tijdelijk”

De extra vraag naar de diensten van particuliere beveiligingsbedrijven na de aanslagen van 11 september was slechts tijdelijk. Dat stellen de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) en de beveiligingsbedrijven Group 4 Falck, Securicor en PreNed.

ANP
5 September 2002 07:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

Kort na de dag van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten werden particuliere beveiligingsbedrijven in Nederland platgebeld. In eerste instantie waren het vooral ambassades en Amerikaanse bedrijven die na 11 september om extra beveiliging vroegen. Het ging dan om meer personeel of technische voorzieningen, zoals camera’s. Later meldden zich grote Nederlandse bedrijven en ondernemingen die een sterke band met de VS hebben.

De extra vraag naar meer beveiliging was een schrikreactie, vinden zowel de VPB als de beveiligingsbedrijven. „De aanslagen schokten veel bedrijven. Ze maakten duidelijk dat veiligheid erg belangrijk was”, aldus een woordvoerder van de VPB, waarbij zo’n negentig bedrijven zijn aangesloten.

Voor de meeste bedrijven was deze schok van korte duur. Volgens directeur Th. Rolf van het grootste beveiligingsbedrijf van Nederland, Group 4 Falck, ontdekten veel ondernemingen dat ze niet bedreigd werden. „Het leven ging gewoon door”, vult de woordvoerder van de VPB aan. „In New York bouwt men ook weer verder.” Daar komt nog bij dat bedrijven de neiging hebben te bezuinigen op de beveiliging omdat het niet goed gaat met de economie, meent een woordvoerder van Securicor.

Amerikaanse bedrijven in Nederland hebben daarentegen de beveiliging van hun panden na de aanslagen blijvend opgeschroefd. Op dat gebied is echt sprake van een verandering, stellen Group 4 Falck en PreNed. „Deze ondernemingen voelen zich nog steeds bedreigd. Ze willen daarom veel informatie hebben, bijvoorbeeld over hun eigen personeel. Veel bedrijven hebben nieuwe toegangssystemen of camera’s geïnstalleerd”, aldus directeur Rolf.

Niet alleen Amerikaanse bedrijven, ook de luchthaven Schiphol heeft sinds 11 september erg veel behoefte aan beveiliging. De boel staat daar nog steeds op scherp, meent Rolf, en het einde is nog lang niet in zicht. Group 4 Falck is vooral op het vliegveld actief.

De beveilingsbranche groeide voor de aanslagen al wat het aantal werknemers betreft. Zo’n tien jaar geleden waren ongeveer 9000 mensen werkzaam bij een beveiligingsbedrijf, nu zijn dat er naar schatting 31.000. De invoering van de euro en de moord op Pim Fortuyn zorgden bovendien voor een grotere vraag naar de diensten van beveiligingsbedrijven. De branche kampt nog steeds met een gebrek aan personeel. Group 4 Falck heeft bijvoorbeeld nog ongeveer 1100 vacatures te vervullen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer