Strijd in Gaza treft ook ziekenhuizen
GAZA-STAD - De strijd tussen Hamas en Fatah in de Gazastrook, die dinsdag in ongekende hevigheid oplaaide, heeft ook ziekenhuizen in Gaza-stad getroffen. Sluipschutters gebruiken de daken om er posities in te nemen en in de gangen komt het niet zelden tot een treffen. Artsen en verpleegkundigen doen ondertussen hun uiterste best de belangen van patiënten te behartigen, maar zijn zelf hun leven niet zeker.
„Wij zijn zelf niet veilig. Hoe kunnen we voor anderen zorgen?” vraagt een vertwijfelde Ayed al-Wahidi, arts van het Shifaziekenhuis, het grootste medische centrum in Gaza-stad. Van de acht ziekenhuizen in de Gazastrook is er één gesloten nadat er drie doden zijn gevallen. Terwijl steeds meer slachtoffers van de onderlinge strijd worden binnengedragen, kampen de andere zeven met een schrikbarend tekort aan personeel.De machtsstrijd tussen Fatah en Hamas kostte de afgelopen maand zeker tachtig mensen het leven. Honderden raakten gewond.
Het ziekenhuis moest maandag, terwijl de strijd op het eigen terrein woedde, een ambulance uitsturen om een traumaspecialist op te halen. Het voertuig werd prompt beschoten, zegt Al-Wahidi. De arts slaagde er ten slotte in het ziekenhuis binnen te komen, maar andere artsen en verpleegkundigen lukte dat niet, waardoor een tekort ontstond aan medisch specialisten en verplegend personeel.
Wessam Awadallah, ook arts in het Shifaziekenhuis, zegt dat ten minste vijftig artsen nodig zijn om alle gewonden te behandelen. Dinsdag waren er slechts twintig present.
In de gangen van het ziekenhuis wemelde het op een gegeven moment van de gemaskerde mannen. „We weten niet wie zij zijn of wie zij bevechten”, aldus Awadallah. „Er komt een moment dat wij niet langer in staat zijn te helpen en mensen zullen moeten laten sterven.”
Aan Hamas verbonden strijders gebruikten dinsdag het dak van het Europees Ziekenhuis in Khan Younis als uitvalsbasis voor een aanval op een nabijgelegen stelling van Fatahstrijders, zegt hoofdverpleegkundige Atta al-Jaabari. De aanval leidde tot paniek onder de medische staf en betekende groot gevaar voor de kinderen in de crèche van het ziekenhuis. Er vielen bij de strijd drie gewonden, die door het personeel van het ziekenhuis werden behandeld.
Na afloop van het incident stuurde het ziekenhuis alle medewerkers van wie de aanwezigheid niet beslist vereist was naar huis. Ook patiënten wier leven geen gevaar liep, moesten naar huis. Artsen en verpleegkundigen bleven achter. „Wij kunnen niet gaan. Aan wie moeten we de zieken overdragen?” zegt Al-Jaabari.
In de stad Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook ging maandag het ziekenhuis dicht nadat er drie mensen waren doodgeschoten. Volgens het Internationale Comité van het Rode Kruis werd een van de slachtoffers gedood in de operatiekamer. „Het ICRC herinnert alle betrokken partijen eraan dat aanvallen op medische instellingen, hun patiënten en hun stafleden worden beschouwd als ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht”, aldus de hulporganisatie.
De Palestijnse Autoriteit, waarin Hamas en Fatah verenigd zijn, bleek dinsdag eens te meer volslagen onmachtig. Onderminister van Gezondheidszorg Anan Masri riep beide partijen vergeefs op weg te blijven bij de medische centra die alle burgers, ongeacht hun politieke kleur, helpen als zij hulp nodig hebben.