Nuon handhaaft prijs groene stroom
Energiebedrijf Nuon handhaaft zijn prijzen voor groene stroom, ondanks de plannen van het kabinet om de vrijstelling van groene stroom van energiebelasting te beperken. Dit heeft Nuon, met 325.000 milieuvriendelijke klanten marktleider in Nederland, woensdag bekendgemaakt.
Nuon volgt hiermee concurrent Essent, dat dinsdag al bekendmaakte dat het de prijs voor groene stroom handhaaft. Dat betekent dat ook de 308.000 groene klanten van Essent in 2003 dezelfde prijs blijven betalen voor duurzame stroom als voor gewone grijze stroom, ook als het kabinet zijn plannen doorzet om de vrijstelling van de regulerende energieheffing (ecotaks) te halveren.
Zowel Nuon als Essent heeft sinds de liberalisering van de groene stroommarkt per 1 juli 2001 veel geld uitgegeven aan tv- en radiospotjes om consumenten over te halen over te schakelen op hun duurzame stroom.
Datzelfde geldt voor energiebedrijf Eneco, met 270.000 groene klanten in omvang de derde speler op de Nederlandse consumentenmarkt voor duurzame energie. Eneco heeft nog geen besluit genomen. Het bedrijf wil eerst de definitieve energieplannen van het kabinet afwachten zoals die op Prinsjesdag worden gepresenteerd, aldus een woordvoerder.
Nieuwe en kleinere energiebedrijven, die vaak met hun groene energieprijs onder de prijs van grijze stroom duiken, hebben daarentegen al aangekondigd vast van plan te zijn hun prijzen te handhaven. Dat geldt onder meer voor United Consumers en Greenchoice, aldus onderzoek van de onafhankelijke prijsvergelijker voor groene stroom Greenprices. De Brabantse leverancier Intergas Energie kondigde eerder deze week ook al aan zijn prijzen voor duurzame elektriciteit te handhaven.
Nederland telt meer dan 1 miljoen huishoudens die groene stroom gebruiken, elektriciteit die wordt opgewekt uit wind, water, zon en biomassa. Hun energierekening valt volgens berekeningen van de Consumentenbond gemiddeld zo’n 100 euro per jaar hoger uit als de kabinetsplannen doorgaan en de energiebedrijven hun prijzen daarop zouden aanpassen.
Ook als het kabinet de beperking van de vrijstelling van energiebelasting op groene stroom doorzet, blijft het leveren van dit product tegen dezelfde prijs als die van grijze stroom voor energiebedrijven winstgevend, zij het minder winstgevend dan onder de huidige regeling, aldus de woordvoerder van Nuon.
Voor Nuon ontstaat een andere situatie als blijkt dat de opbrengsten uit groene stroom „onder nul uitkomen” als gevolg van het hele stelsel aan energiemaatregelen die het kabinet eventueel neemt. „Dan zullen wij ons opnieuw beraden”, aldus de woordvoerder.