Binnenland

„Kijk, het water stroomt het huis in”

GOUDA - „Het vuur was niet van de lucht. En donker! Het leek wel halfelf in plaats van halfzeven.” Uren na de enorme onweersbuien van vrijdagavond is mevrouw De Jong uit Reeuwijk er nog van onder de indruk. „In Gouda stonden de kelders blank en in een brede strook tot Leiden is het noodweer geweest. In Brabant is zelfs een dode gevallen.”

Van onze correspondent
8 June 2007 23:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:50
DEN HAAG – Het noodweer dat vrijdagavond over Nederland trok, heeft voor veel overlast en schade gezorgd. De onweersbuien kwamen met name in het zuiden en het westen van het land voor. - Foto’s ANP
DEN HAAG – Het noodweer dat vrijdagavond over Nederland trok, heeft voor veel overlast en schade gezorgd. De onweersbuien kwamen met name in het zuiden en het westen van het land voor. - Foto’s ANP

In veel gezinnen en op straat werd vrijdagavond na de buien het weer nog eens besproken. Het nieuws dat het in grote delen van het land noodweer was geweest, ging als een lopend vuurtje rond. „Vuren! Vuren! ’t bleef maar aan de gang. Je kunt er ook wel bang voor wezen, hoor!”, zegt Gerard Hogendoorn uit Reeuwijk. „Uit zulk weer zie je nog wel eens een windhoosje komen ook. Wij hebben de buien hier twee keer gehad. Het onweer kwam niet over de plassen heen. En dat heb je eigenlijk nooit vóór de langste dag in het jaar”, aldus de Reeuwijkse boer. „Het was ook enorm benauwd en heet. Je hoeft naar dit soort weer niet uit te zien, maar ’t is voor ’t mensdom goed, hoor!”In de laaggelegen Goudse wijk Goverwelle en in Korte Akkeren zijn diverse straten en kelders blank komen te staan. Enkele jongeren zien er een sport in en gieren met een gangetje van 50 kilometer per uur door de blank staande straten. In sommige gevallen moest de brandweer uitrukken om de kelders leeg te pompen. „Bij ons is het bij zo’n bui altijd raak”, zegt mevrouw Donk van de Goudse Sint Philipsweg. „De emmers heb ik gewoon klaarstaan. Maar ’t ging me ook tekeer!”

Een gezin uit Stolwijk wilde gezellig in Reeuwijk op een terrasje gaan eten, maar ging halverwege rechtsomkeert. „Eerder deze week zagen we de bliksem al bij ons achter in het land slaan. We hebben paarden lopen en zijn in dergelijke omstandigheden toch maar liever thuis.”

In Alphen aan de Rijn is een Rijndijkbewoner uren later nog bezig om met een bezemsteel de straatputten door te steken. „Dat heb je in dit lage land. De riolen kunnen het water echt niet aan.”

Meneer Rijsbergen uit Oudewater zag de straat tegenover zijn woning tijdens de buien steeds meer blank komen te staan. „Kijk, daar wonen mensen die niet thuis zijn. Het water stroomt onder de dorpel zo het huis in. Het water kan niet weg, doordat het hier te laag ligt. Ach, die mensen hebben een eigen zaak en zullen als ze straks thuiskomen niet weten wat hen overkomen is.”

Om halftien zit meneer Teunisse op de Bodegraafsestraatweg tussen Reeuwijk en Gouda weer op zijn bankje in de tuin voor zijn woning, tegenover de Reeuwijkse Plassen. Hij heeft net zijn voeten niet in de grote plas water die in zijn tuin is komen te staan. Toch ziet hij de zonnige kant van dit weertype: „Je bent niet blij met zulk weer, maar het was een groot lichtspel boven het water van de plassen. Het weeralarm vond ik wat overdreven. Daar mogen ze wel terughoudender mee zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer