Binnenland

Registratie discriminatie gebrekkig

DEN HAAG - Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken noemt het onbegrijpelijk dat het de politie nog steeds niet lukt de verschillende vormen van discriminatie te registreren.

Van onze verslaggever
8 June 2007 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:50

De bewindsvrouw zei dat donderdagmiddag in reactie op uitlatingen van korpschef Berndsen van de Friese regiopolitie. Beiden waren aanwezig op een conferentie in Den Haag over de gezamenlijke aanpak van discriminatie.Volgens korpschef Berndsen -ook portefeuillehouder discriminatie in de Raad van Hoofdcommissarissen- zit een eenduidig registratiesysteem voor meldingen van discriminatie er bij de politie op korte termijn niet in. De politie zal het computersysteem niet aanpassen om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende discriminatievormen. Bij bijvoorbeeld meldingen van huiselijk geweld is een dergelijke specificatie wel mogelijk.

Politie en openbaar ministerie wachten op de invoering van een gezamenlijk nieuw systeem. Uitingen van discriminatie jegens specifieke groepen, bijvoorbeeld homo’s of allochtonen, verdwijnen daardoor nog steeds zonder specificatie in de algemene statistieken.

Vertegenwoordigers van de politie hekelden op het congres vooral de cultuur binnen de eigen organisatie. „Er is een grote mate van onverschilligheid om discriminatie aan te pakken. Niet het systeem, maar de cultuur vormt het grootste probleem.”

Ter Horst nam verder afstand van de Naardense burgemeester Rehwinkel. Die vindt dat in iedere gemeente één wethouder verantwoordelijk moet zijn voor de aanpak van discriminatie. De bewindsvrouw vindt dit juist een taak voor de burgemeesters. Ze zal daar in een gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op aandringen.

„Dit punt zal ik zeker agenderen. Daarnaast wil ik met de politie afspraken maken over het diversiteitsbeleid. Bovendien zal ik ervoor zorgen dat allochtonen de helft van de 2000 stageplaatsen bij de rijksoverheid krijgen.”

Minister Hirsch Ballin wilde niets weten van het pleidooi van een aantal congresdeelnemers voor één coördinerende minister voor discriminatiezaken. „Het is veel belangrijker dat de verschillende ministeries een gezamenlijke inspanning leveren. Bovendien moeten we goed weten wat er aan de hand is. Scholieren die er een spel van maken medeleerlingen te discrimineren, hebben een andere aanpak nodig dan de mensen die recent in Amsterdam een homo urenlang in het water lieten zwemmen.”

Volgens directeur N. van Tamelen van het Meldpunt Discriminatie op Internet (MDI) vraagt zijn organisatie rechtsextremistische groeperingen al een tijdje niet meer racistische uitlatingen van hun websites te verwijderen. „We werden na zo’n verzoek altijd overspoeld met dreig- en hatemails.” Bij weblogs als GeenStijl.nl werken verzoeken om verwijdering contraproductief, is inmiddels de ervaring van Van Tamelen.

De website van De Telegraaf blijkt volgens Van Tamelen ook vaak discriminerende reacties van lezers op artikelen te bevatten. „De krant heeft een tijdje ervoor gezorgd dat lezers niet konden reageren op artikelen over moslims, maar dat was voor de redactie geen permanente oplossing. Die website bevat echter zo veel artikelen, dat de krant niet goed weet hoe ze met de reactiemogelijkheid van lezers om moet gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer