Buitenlandse btw komt sneller terug
LUXEMBURG (ANP) - Bedrijven krijgen hun btw-uitgaven in andere EU-landen veel makkelijker en sneller terug, zo hebben de ministers van Financiën van de 27 EU-landen dinsdag besloten.
Ondernemers kunnen de aanvraag voortaan gewoon indienen bij de belastingdienst in eigen land. Zeker is dat de bedrijven hun geld dan binnen zesenhalve maand terugontvangen. Bedrijven hikken nu aan tegen soms jarenlang slepende rompslomp. Ze doen dan geen moeite meer voor miljoenen euro’s aan kleinere btw-teruggaven, zoals voor een hotelnacht of tankbeurt in een ander EU-land.Staatssecretaris De Jager (Belastingen) is erg blij met het besluit. „Dit scheelt ondernemers heel veel irritatie en administratieve lasten”, zei hij na afloop. „Het is gewoon irritant dat een ondernemer nu zo veel moeite moet doen als hij een keertje in België tankt.”
De nieuwe werkwijze moet 1 januari 2010 ingaan, een jaar later dan aanvankelijk gepland. „Januari 2010 is absoluut haalbaar voor de Nederlandse Belastingdienst”, zei De Jager. De Belastingdienst is momenteel druk met vele aanpassingen. Nederlandse ondernemers vragen jaarlijks meer btw terug in het buitenland dan andersom.
De ministers werden het nog niet eens over een andere btw-vergemakkelijking. Luxemburg sprak een veto uit over een plan waardoor bedrijven in eigen land de btw mogen betalen op bepaalde verkopen in een ander EU-land. Het groothertogdom verzette zich vooral omdat dan het btw-tarief van het land van verkoop gaat gelden. Het land huisvest nu enkele grote bedrijven die gebruikmaken van het lage btw-tarief in Luxemburg. Een uittocht van deze bedrijven zou het groothertogdom veel banen en inkomsten schelen.
Staatssecretaris De Jager voorziet een compromis met een latere ingangsdatum. „Luxemburg wees dat niet op voorhand af”’, zei De Jager. „Op dat punt was er wat beweging, maar geen garantie.”
Naar verwachting komt het onderwerp dit jaar weer op tafel. Europees commissaris Kovacs (Belastingen) vindt dat geen probleem. „Ik geef nooit op”, zei hij lachend. „Andere btw-besluiten hebben veel langer geduurd.”
De EU gaat studeren op een ander btw-systeem. Daarbij zouden ondernemers alleen btw moeten afdragen over de laatste verkoop aan de consument. Nu moet elke ondernemer btw betalen over toegevoegde waarde bij elke tussenverkoop.
De studie moet eind dit jaar uitwijzen of Oostenrijk een proefproject kan opzetten, zo besloten de ministers van Financiën. Als de studie positief is, mag Oostenrijk het andere btw-systeem mogelijk al vanaf 1 juli 2008 drie jaar hanteren.
Het land hoopt door het nieuwe systeem btw-fraude beter te kunnen aanpakken. Fraudeurs krijgen nu van de overheid wel btw terugbetaald over hun aankoop, maar verdwijnen voordat ze btw moeten betalen over hun verkoop. De overheid mist naar schatting miljarden euro’s aan inkomsten door deze btw-carrousels.
Staatssecretaris De Jager zei dat Nederland niet op voorhand tegen een proef met een ander btw-systeem is. „We zien de resultaten van de studie graag tegemoet. Oostenrijk is zelf erg positief, maar we zien ook nadelen in extra administratieve lasten.”
Duitsland staat te popelen om het andere systeem voor omzetbelasting in te voeren. Het land wilde eigenlijk al meedoen met het proefproject, maar de ministers van de EU-landen vinden dat geen goed idee voor de grootste economie in de EU. Duitsland moet nu in elk geval het eventuele Oostenrijkse project afwachten.
Andere EU-landen vrezen problemen als de EU twee btw-systemen door elkaar gebruikt. Als uitzondering gaf de EU eerder wel Groot-Brittannië toestemming om het andere btw-systeem te hanteren, maar alleen voor de invoer van gsm’s. De btw-fraude richtte zich in Groot-Brittannië vooral op de mobiele telefoons.
De Europese Commissie wil eind dit jaar wetsvoorstellen indienen waardoor EU-landen hechter samenwerken bij de btw. Dat moet fraudeurs ook minder ruimte geven.