Aantal incidenten met paddo’s stijgt flink
AMSTERDAM (ANP) - Het aantal incidenten met paddo’s in Amsterdam is de laatste drie jaar flink toegenomen. Vorig jaar reed de ambulance 128 keer uit voor een incident met paddo’s, een verzamelnaam voor paddenstoelen die hallucinaties veroorzaken.
In 2005 was dat 70 keer en in 2004 rukte de ambulance 55 keer uit, blijkt uit een donderdag gepresenteerde rapportage van de GGD in Amsterdam.Het gaat vooral om jonge buitenlandse toeristen in het centrum van de hoofdstad die onwel werden na het eten van de drugs. Niet alle voorvallen zijn bekend omdat de GGD geen zicht heeft op ongevallen waarbij geen ambulance is gebeld.
De gemeentelijke gezondheidsdienst besloot incidenten met paddo’s onder de loep te nemen na de vondst van chocoladerepen met een hallucinerende werking op Schiphol in augustus vorig jaar. Deze chocoladerepen, waarin paddo’s zijn verwerkt, bleken onder andere verkrijgbaar te zijn bij smartshops in Amsterdam.
Het stijgende aantal incidenten heeft in de periode van het onderzoek niet geleid tot doden. Wel vonden in 2002 twee toeristen de dood door een sprong uit het hotelraam onder invloed van paddo’s. Vorig jaar belandden twee mensen op de intensive care na het gebruik van de drugs. Een van hen was uit het raam gesprongen, wat resulteerde in een meervoudige schedelfractuur.
Afgelopen maart sprong een 17-jarig Frans meisje na het eten van paddo’s van een brug in Amsterdam, waarna ze overleed. Na dit voorval bleek een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander van een verbod op verse paddenstoelen. Gedroogde paddo’s vallen al onder de Opiumwet en zijn verboden.
De GGD heeft ook onderzocht wat tien smartshops in Amsterdam aanbieden aan de beginnende paddogebruiker. In het algemeen wordt een lichtere variant verkocht, maar in een enkel geval kreeg de koper een grote dosering die leidt tot een stevige trip. De GGD raadt aan de chocoladerepen met paddo’s te verbieden omdat ze misleidend en potentieel gevaarlijk zijn. Ook maakt de dienst zich zorgen over de uitbreiding van het aantal verkooppunten van paddo’s naar toeristenshops en zelfs sigarenwinkeliers.
De GGD signaleert verder al enige tijd opvallend meer gezondheidsklachten van patiënten na gebruik van gedroogde paddo’s. Voor stadsdeel Amsterdam-Centrum is dat reden smartshops scherper te controleren. Bij tien smartshops constateerde het stadsdeel deze week onregelmatigheden, zoals de verkoop van gedroogde paddo’s of verboden geestverruimende cactussen.