Binnenland

Herdenking treinkaping De Punt

ASSEN (ANP) – De Molukse gemeenschap in Nederland herdenkt op maandag 11 juni dat het dertig jaar geleden is dat met geweld een einde werd gemaakt aan de treinkaping bij De Punt in Drenthe. De herdenking begint met een ceremonie op de begraafplaats in Assen en eindigt met een kerkdienst.

31 May 2007 16:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:48

In de ochtend van 23 mei 1977 werd de intercity van Assen naar Groningen nabij het Drentse dorpje De Punt gekaapt door negen Zuid–Molukkers. De kaping was onderdeel van een aantal gewelddadige acties, waaronder een gijzeling van een lagere school in Bovensmilde, tegelijkertijd met de treinkaping.De acties waren erop gericht om Nederland te dwingen een onafhankelijke republiek der Zuid–Molukken te erkennen. Ook eisten de kapers vrijlating van 21 Zuid–Molukse gevangenen die vastzaten wegens een treinkaping in 1975 bij het Drentse dorpje Wijster.

Veertig reizigers, de machinist en de conducteur mochten direct de trein verlaten. De overige inzittenden werden twintig dagen lang vastgehouden. Op 11 juni, twintig dagen na het begin van de kaping, werd met een militaire operatie, waarbij straaljagers werden ingezet, een einde gemaakt aan de treinkaping. Bij de bevrijding kwamen twee inzittenden en zes kapers om.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer