Economie

Fortis ziet zijn kans schoon

BRUSSEL (ANP) - Fortis heeft begin dit jaar vriend en vijand verrast met de getoonde interesse voor delen van ABN AMRO.

29 May 2007 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:48

Met het doorzetten van het bod op ABN AMRO, samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander, is het de onderneming menens. Een geslaagde overname van de ABN AMRO-filialen in Nederland maakt Fortis in één klap de grootste bank in Nederland.Fortis is een Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar. De onderneming ontstond in 1990 nadat de Nederlandse verzekeringsmaatschappij AMEV en de Nederlandse bank VSB de handen ineensloegen. Later dat jaar voegde de Belgische verzekeraar AG Groep zich bij deze ondernemingen.

Door vele overnames in de jaren erna, van onder meer vermogensbeheerder MeesPierson en verzekeraar ASR (Amev en Stad Rotterdam), groeide Fortis uit tot een van de grotere financiële dienstverleners in Europa. Verreweg het grootste deel van de winst behaalt het concern binnen de Benelux.

Fortis telt zo’n 58.000 werknemers en is vertegenwoordigd in ongeveer vijftig landen. Het hoofdkantoor staat in Brussel. Vorig jaar werd met bankieren 3,1 miljard euro verdiend, verzekeren leverde 1,4 miljard euro op. Het bedrijf is qua beurswaarde een stuk kleiner dan ABN AMRO.

Fortis neemt graag het Nederlandse bankbedrijf over van ABN Amro. Fortis is nu met een vierde positie relatief zwak gepositioneerd op de Nederlandse bankenmarkt. Met het kantorennetwerk van ABN AMRO wordt Fortis een Nederlandse speler van formaat, naast ING en Rabobank. In Nederland bankiert Fortis met 11.000 werknemers. Het bedrijf telt hier 170 bankfilialen. ABN AMRO heeft in Nederland ruim 660 kantoren, waarvan 560 bankfilialen, en bijna 26.000 werknemers.

Daarnaast wil Fortis de hand leggen op het onderdeel vermogensbeheer en het zogeheten asset-management (beheer van effectenportefeuilles). Deze onderdelen van ABN AMRO zijn ook buiten Nederland vertegenwoordigd. Kenners schatten de waarde van de Nederlandse activiteiten op 14 miljard euro. Aziatische eigendommen, waarop Fortis ook een oog zou hebben laten vallen, kosten zo’n 5 miljard euro.

Jean-Paul Votron, de topman van het concern, wil minder afhankelijk worden van de Benelux. Terwijl buiten deze thuislanden nu ongeveer 20 procent van de winst wordt behaald, moet dat aandeel over twee jaar gegroeid zijn naar 30 procent. Fortis deed in 2005 al een stap in die richting, via de overname van het Turkse Disbank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer