Binnenland

Rotterdam wordt steeds een beetje veiliger

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam is de afgelopen vier jaar flink veranderd. Uit de veiligheidsindex blijkt dat de stad steeds iets veiliger wordt. Het vorige college met Leefbaar Rotterdam als harde kern had hier een stevige hand in, aldus bestuurskundige prof. dr. P. Tops.

25 May 2007 20:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

Tops heeft de afgelopen jaren intensief onderzoek gedaan naar verandering in de aanpak van bestuur in de havenstad. De bestuurskundige presenteerde vrijdag zijn boek ”Regimeverandering in Rotterdam. Hoe een stadsbestuur zichzelf opnieuw uitvond” aan burgemeester Opstelten, die in het college een belangrijke rol had in die omwenteling.Het boek is in opdracht van de gemeente tot stand gekomen. Volgens Tops heeft het stadsbestuur in Rotterdam met het veiligheidsbeleid zich opnieuw gevonden en dient het als voorbeeld voor een nieuwe manier van besturen.

Tops en zijn onderzoeksteam kregen alle ruimte om een kijkje achter de schermen te nemen. „Als onderzoekers zijn we gefascineerd geraakt door wat zich in het Rotterdamse veiligheidsbeleid ontwikkelde. Een stadsbestuur heeft zich op een aantal punten heruitgevonden en in die zin is Rotterdam als een laboratorium voor eigentijds stedelijk bestuur te beschouwen.”

Het college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD trad in 2002 aan. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zat de PvdA niet meer in het stadsbestuur. De uitslag was volgens Tops tekenend voor de voedingsbodem voor een politieke aardverschuiving. „Te lang zat er eenzelfde bestuur met bestuurders die blind waren voor de klachten van de inwoners.”

Het collegeakkoord was bijna een blauwdruk voor waar de grote motor achter Leefbaar Rotterdam, Pim Fortuyn, voor stond: een bedrijfsmatigere overheid met afrekenbare doelen en gehoor geven aan de belangrijkste klacht van de burger. In 2002 was het belangrijkste voor de Rotterdammer veiligheid. Het bestuur stelde een wethouder veiligheid in en maakte 60 miljoen euro vrij voor de aanpak van veiligheid, 60 procent van het totale budget.

Tops geeft in zijn boek niet alle credits aan dit college. Het vorige bestuur met de verguisde PvdA had in 2001 al een aanzet gegeven tot een verandering in het veiligheidsbeleid. Nieuw was wel de aanpak; dicht op de burger en hard optreden tegen fraudeurs en overtreders.

Volgens de hoogleraar heeft de regimeverandering meetbaar gewerkt. De veiligheidsindex, die aangeeft in welke mate bewoners bepaalde criminaliteit als overlast ervaren, laat zien dat Rotterdammers zich steeds een beetje veiliger voelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer