Koninklijk Huis

Vorstenhuizen volop actief op internet

Vorstenhuizen zijn nauw met het verleden verbonden. Toch gaan ze ondanks alle tradities en ceremonies volop met hun tijd mee. Een speurtocht op internet bewijst dat. Geen hof zonder eigen website.

W. G. Hulsman
25 May 2007 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:47
De Europese vorstenhuizen laten de mogelijkheden van internet niet ongebruikt. Iemand als prins Willem-Alexander kan niet zonder internet. Foto: Prins Willem-Alexander opent op een jongerenconferentie in Ankara een nieuwe website met chatmogelijkheden. Fo
De Europese vorstenhuizen laten de mogelijkheden van internet niet ongebruikt. Iemand als prins Willem-Alexander kan niet zonder internet. Foto: Prins Willem-Alexander opent op een jongerenconferentie in Ankara een nieuwe website met chatmogelijkheden. Fo

Nederland ontbreekt niet. Dat zou ook vreemd zijn. Prins Willem-Alexander is een fervent gebruiker van internet. Zijn staf moest het al jaren geleden niet wagen tijdens buitenlandse reizen een hotel zonder goede internetverbindingen te boeken. E-mailen en internet vormen een wezenlijk communicatiemiddel voor de prins.Geen wonder dat de site www.koninklijkhuis.nl -opgezet in 1999- er altijd tiptop uitziet en zeer snel is met het plaatsen van actuele foto’s. De site geeft ook de mogelijkheid rond te neuzen in paleizen, in de geschiedenis van de koninklijke familie te duiken en achter de schermen van het hof te kijken. Leuk onderdeel is de kindersite.

De site van de zuiderburen is iets soberder. Op www.monarchie.be is veel te vinden over de Belgische koninklijke familie en haar paleizen. Het Paleis van Brussel, dat zomers te bezichtigen is, kan de bezoeker van de site ook van binnen bekijken, maar de Nederlandse site is uitvoeriger.

De groothertogelijke familie van Luxemburg heeft geen eigen site. Informatie over de familie is te vinden op de overheidssite van het hertogdom: www.gouvernement.lu. Onder het kopje ”monarchie” stellen groothertog Henri, zijn vrouw en beoogd troonopvolger prins Guillaume zich voor. De bezoeker moet wel het Frans beheersen.

Diana
Geen monarchie is zo vorstelijk als die van Engeland. De site is er dan ook naar. Op www.royal.gov.uk is alles te vinden over koningin Elisabeth II, haar familie en de vele instituten rond de troon. En niet te vergeten de talrijke paleizen en buitens van de koninklijke familie. Aardig is het onderdeel werving, waar vacatures aan het hof zijn te vinden: secretaresses, chauffeurs, koks. De Britse koninklijke familie is met haar royale hofhouding een grote werkgever.

Kroonprins Charles heeft overigens zijn eigen site: www.princeofwales.gov.uk. Op beide Engelse sites is het zoeken naar aandacht voor de nog altijd populaire prinses Diana.

De sites van de Scandinavische vorstenhuizen zijn ook toegankelijk geschreven voor een breed publiek. De site van de Zweedse koninklijke familie (www.royalcourt.se) is erg uitgebreid en evenals die van Denemarken en Noorwegen vrijwel helemaal ook in het Engels beschikbaar.

Wie de site van de Noorse koning opent, ziet hem en kroonprins Haakon met hun vrouwen in vol ornaat. Koning Harald houdt van stijl, zo te zien op www.kongehuset.no. Koningin Margareth is soberder op internet. De site www.kongehuset.dk is vrij basaal, maar bevat genoeg informatie om een beeld te krijgen van de Deense monarchie. De pagina’s zijn voorzien van mooi fotomateriaal.

De Spaanse monarchie doet ook mee, blijkt op www.casareal.es. Indrukwekkend zijn de grootse paleizen waarover de koninklijke familie beschikt. Ook hier is een -verkorte- Engelse versie beschikbaar. Het fotomateriaal van de koning en zijn vrouw lijkt aan een vernieuwing toe te zijn.

De kleine vorstendommen van Europa doen ook mee. De prins van Monaco vertelt op www.palais.mc over zijn familie en kleine vorstendom aan de Middellandse Zeekust. Een bijzondere plek is ingeruimd voor de overleden prins Rainier III, die het vorstendom naam gaf.

De vorstelijke familie van Liechtenstein zou het staatje geen recht aan doen als op de site www.fuerstenhaus.li niet nadrukkelijk verwezen zou worden naar het bankwezen waaraan Liechtenstein zijn rijkdom heeft de danken. De LGT Group (lgt.com) beheert het miljardenkapitaal van de vorst en is tevens een gerenommeerde bank voor investeerders en vermogende wereldburgers.

Niet-regerend
Ook niet-regerende vorstenhuizen presenteren zich graag op internet. Het is hét middel om contact te houden met onderdanen. Sommige vorsten zijn verdreven en kunnen zo op afstand toch kond doen van hun wel en wee. Anderen zijn weer terug in het oude vaderland en gebruiken de site om ’hun’ volk te laten zien dat ze er nog zijn.

De www.formerkingofgreece.org is de site van de Griekse koninklijke familie. De leden van de familie leven nu in Londen, nadat zij na een roerige periode in de jaren zestig hun vaderland moesten verlaten. De deur om terug te keren als staatshoofd lijkt definitief gesloten, maar onder de Europese vorsten en vorstinnen nemen koning Constantine en koningin Anne-Marie nog altijd een belangrijke plaats in. Met enige regelmaat bezoeken zij Griekenland. Zij kunnen dan op enthousiaste ontvangsten rekenen. Op de site schrijft de koning dat hij nog jaarlijks circa 140.000 brieven ontvangt van aanhangers.

Zo zijn ook de Servische koninklijke familie (www.royalfamily.org) en de nakomelingen van de laatste Portugese koning (www.casareal.co.pt) op het web actief.

Feiten
Een gezamenlijk kenmerk van de koninklijke websites is dat ze vooral veel feiten geven. Het verhaal eromheen is vrijwel altijd afwezig. Het opvallendst is dat op de Britse site. De beroering die er was rond het overlijden van prinses Diana en daarna krijgt niet de aandacht die het vanuit historisch oogpunt verdient.
Het is wel begrijpelijk dat de hoven voor de sobere feiten kiezen. De pr-machine legt vooral het accent op de positieve dingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer