Eurlings: Risico’s bij hsl-project erg groot
DEN HAAG - De risico’s rond de aanleg van de hogesnelheidslijn (hsl) tussen Amsterdam en de Belgische grens zijn „levensgroot”, zei minister Eurlings van Verkeer donderdag in de Tweede Kamer. Hij weet nog niet precies wanneer de snelle trein kan gaan rijden en evenmin hoe hoog de kosten uiteindelijk zullen uitvallen.
De bewindsman bestreed in de Kamer het beeld dat zijn departement geen grote projecten aankan. De Betuweroute hoort internationaal gezien tot de best lopende grote projecten en de hsl zit qua kostenoverschrijding in de middenmoot. Ook in het buitenland gaat het geregeld mis bij grote infrastructurele projecten, wilde Eurlings maar zeggen.Hij streeft ernaar de hsl in oktober volgend jaar in gebruik te nemen, maar kan pas in september zeggen of hij dat gaat halen. Hij vroeg de Kamer nog even geduld te betrachten. Die ging morrend akkoord.
De aanhoudende vertraging in het hsl-project wordt vooral veroorzaakt door het spoorbeveiligingssysteem ERTMS. Het ministerie van Verkeer heeft dat onderdeel van het project lange tijd niet adequaat opgepakt. „Er zijn grote inschattingsfouten gemaakt”, bekende Eurlings donderdag. „De verwachtingen zijn niet realistisch geweest.” Zijn voorgangster, Peijs, had ook al het boetekleed aangetrokken over de manier waarop haar departement is omgegaan met ERTMS.
De Tweede Kamer toonde zich donderdag, in de woorden van ChristenUnie-Kamerlid Cramer, „buitengewoon kritisch” over de gang van zaken rond het beveiligingssysteem. „Er is gegokt en verloren”, stelde GroenLinkser Duyvendak. Hij doelde op het feit dat de gekozen ERTMS-versie nog nergens anders in gebruik is en nog uitontwikkeld en getest moet worden.
Eurlings kreeg echter ook lof van onder meer SP en ChristenUnie dat hij zo open en eerlijk is over de problemen bij de hsl. „Liever dat dan dat u ons op het verkeerde been zet”, aldus Cramer. De Kamer vroeg Eurlings nog zo snel mogelijk een overzicht te geven de meerkosten van het hsl-project.