Sportvissers Overijssel: Duitsers zijn bedreiging
HARDENBERG - Overijsselse sportvissers beklagen zich erover dat uit Rusland afkomstige Duitsers in Nederland het viswater leeghengelen.
Als ze doorgaan met grote hoeveelheden witvis zoals brasem uit Nederlandse rivieren en beken te halen, zal dat de visstand aantasten, zeiden visserijcontroleurs woensdagochtend in het Radio 1-programma De Ochtenden (EO).Nederlandse zoetwatervisgronden zijn erg populair bij Russische Duitsers. Ze hebben er lange autoritten uit steden zoals Osnabrück en Paderborn voor over om in Nederland te komen vissen. Waar Nederlandse sportvissers 85 procent van hun vangst weer terugzetten, nemen de Duitsers grote hoeveelheden mee naar huis voor consumptie, stellen visserijcontroleurs.
„Ze nemen vele honderden kilo’s mee”, stelt viswetcontroleur Klein uit Ommen. „Het is de traditie van hun land. Wij vinden een vis als brasem doorgaans niet te eten, maar de buitenlanders vinden ’m lekker.”
Klein verklaart de belangstelling van de Duitsers voor de Nederlandse viswateren uit het verschil in vergunningstelsel. „In Duitsland kost een visvergunning rond de 150 euro, en dan geldt die ook nog voor een beperkt gebied. In Nederland ben je 30 tot 40 euro kwijt, en dan mag je bijna overal vissen.” De Duitsers vissen niet alleen in het Vechtdal en langs de IJssel, maar ook langs het IJsselmeer.
J. van Eldik, coördinator van de viswetcontroleurs in Oost-Nederland, beaamt dat het meenemen van vis niet verboden is. „Maar wanneer het zo doorgaat op de lange duur, dan is het zeker dat dit de visstand kan aantasten.” Van Eldik acht het waarschijnlijk dat de regels moeten worden aangescherpt. Die kunnen inhouden dat bijvoorbeeld het aantal mee te nemen vissen wordt beperkt.
Een woordvoerder van Sportvisserij Nederland zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden, maar vindt maatregelen vooralsnog onnodig.
In Nederland worden jaarlijks 600.000 vispassen uitgegeven. Een kleine 40.000 daarvan worden gekocht door buitenlanders.