Siemens benoemt nieuwe topman
MÜNCHEN (ANP) - De raad van commissarissen van Siemens heeft Peter Löscher tot nieuwe bestuursvoorzitter benoemd. Löscher volgt per 1 juli vertrekkend topman Klaus Kleinfeld op. Dat maakte het Duitse technologieconglomeraat zondag bekend.
De 49-jarige Löscher is momenteel nog het hoofd van de afdeling global human health van het Amerikaanse farmacieconcern Merck. De Oostenrijker van geboorte werd benoemd tijdens een speciale zitting van de raad van toezicht van Siemens. Hij is de twaalfde bestuursvoorzitter in de 160-jarige geschiedenis van het Duitse industriële concern.De positie van Kleinfeld kwam onder grote druk te staan wegens een reeks fraudeschandalen bij het grootste technologieconcern van Europa. Hoewel Kleinfeld nooit persoonlijk betrokken is geweest bij de fraude, stapt hij op 30 juni op, na drie jaar aan het roer te hebben gestaan bij Siemens. Eerder trad al president-commissaris Heinrich von Pierer af. Hij is inmiddels opgevolgd door Gerhard Cromme.
In een verklaring liet Löscher weten dat hij de benoeming tot bestuursvoorzitter als een „eer” beschouwd. „Ik wil mij samen met alle andere werknemers van Siemens inzetten om de onderneming verder vooruit te helpen.” Löscher stond sinds april 2006 aan het hoofd van de divisie global human health met 35.000 werknemers van Merck, de op twee na grootste farmaceut van de Verenigde Staten.
Daarvoor was hij werkzaam bij de gezondheidstak van het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric, in veel opzichten een branchegenoot van Siemens. In de jaren negentig werkte hij voor het Duitse geneesmiddelenconcern Hoechst in diverse landen, waaronder de VS, Japan en Spanje. Löscher studeerde economie in Wenen en Hongkong en behaalde een titel aan de gerenommeerde universiteit Harvard.
De 49-jarige Kleinfeld zei vorige maand dat hij eind september zou vertrekken, wanneer zijn contract afloopt. Na deze bekendmaking werd er in de Duitse media volop gespeculeerd over een mogelijke opvolger. Tot voor kort werd daarbij onder anderen gedacht aan Wolfgang Reitzle, topman van het industrieel concern Linde. Hij zou een voorkeur hebben gehad van Cromme. Reitzle wilde echter bij Linde blijven.
Met de benoeming van een buitenstaander wil Siemens een zware periode afsluiten en de vele fraudezaken achter zich laten. De Duitse autoriteiten begonnen in november een groot onderzoek naar verduistering, omkoping en belastingontduiking door medewerkers van Siemens, onder wie oud-directielid Thomas Ganswindt. Zij worden verdacht van het verduisteren van 200 miljoen euro voor omkooppraktijken in het buitenland.
In maart werd bovendien het Siemensbestuurslid Johannes Feldmayer gearresteerd. De autoriteiten verdenken hem ervan smeergeld te hebben betaald aan het hoofd van een werknemersorganisatie. De arrestatie van Feldmayer werd gedaan na een reeks invallen bij kantoren van Siemens in München, Erlangen en Neurenberg. Ook de voormalige financieel directeur en oud-president-commissaris van Siemens, Karl-Hermann Baumann, wordt verdacht van betrokkenheid bij fraude.
Siemens benoemde zondag tevens een opvolger voor Feldmayer, wiens contract niet wordt verlengd. Zijn positie wordt ingenomen door Heinrich Hiesinger, die nu nog leidinggeeft aan de divisie building technologies van Siemens.
Ook loopt er een fraudeonderzoek naar smeergeldbetalingen door werknemers van Siemens in Italië, een zaak waarin onlangs voorwaardelijke gevangenisstraffen zijn opgelegd aan twee oud-managers van Siemens. Verder wordt het concern door de Europese Commissie verdacht van prijsafspraken op de transformatormarkt voor elektriciteitsnetwerken.
De commissie legde Siemens in januari nog een boete van bijna 400 miljoen euro op wegens illegale prijsafspraken over schakelsystemen voor hoogspanningsleidingen.
Siemens is de grootste werkgever van Duitsland en telt wereldwijd meer dan 450.000 werknemers. Het concern uit München produceert onder meer zaken als windmolens, hogesnelheidstreinen, krachtcentrales en apparatuur voor de telecombranche en de medische sector.