Binnenland

Strijd om voorzitterschap binnen CDA

DEN HAAG - Het CDA zoekt na het vertrek van Marja Van Bijsterveldt een nieuwe voorzitter. Twee kandidaat-voorzitters, Jeroen Alting von Geusau en Peter van Heeswijk, treden deze weken avond na avond in rokerige zaaltjes met elkaar in debat. Beiden zijn blank, rooms-katholiek, en komen uit Brabant. Is er wel wat te kiezen?

Pieter Jan Dijkman
18 May 2007 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:46
...uit de basis... Foto CDA
...uit de basis... Foto CDA

Jeroen Alting von Geusau (39) behoort tot „de jongere generatie bewuste christenen.” Hij benadrukt het met regelmaat in de verkiezingscampagne. Zelf is hij actief in de rooms katholieke kerk. En hij is een familieman. In een televisiespotje ligt hij op zijn rug in het gras achter zijn huis, zijn drie stralende kinderen boven op hem. „Mijn gezin is voor mij het belangrijkste. Dat zou het ook voor het CDA moeten zijn”, zo lijkt hij te willen zeggen.
Als voorzitter wil hij de christendemocratische boodschap duidelijker voor het voetlicht brengen. Hij ziet wel wat in de manier waarop ChristenUnie en SGP in de politiek staan. „Het CDA moet net als SGP en ChristenUnie helder aangeven op welke grondslag de partij berust: het christelijk geloof. De c van het CDA is essentieel, daar moeten we voor uit blijven komen.” Alting von Geusau staat naar eigen zeggen „garant voor het christelijk sociale gedachtegoed.”
„Daarbij horen typische christendemocratische noties als naastenliefde en solidariteit. God heeft Adam geschapen, en hij zag dat het beter was dat Adam niet alleen was. De kracht van het christelijk sociale denken, en ook van het christendom, is dat je streeft naar een beter mens zijn en naar het goede voor elkaar. Dat is een uiterst actuele notie – juist in een tijd van enorme individualisering”, aldus de kandidaat voorzitter. De belangrijkste uitdaging voor de partij is de verandering van het klassieke verenigingsmodel in een actief bewegingsmodel, zegt Alting von Geusau. In het dagelijks leven is hij leidinggevende bij NXP, een afsplitsing van Philips, en is hij veel bezig met computerchips. „Een van de belangrijkste uitdagingen voor de partij is het vasthouden en betrekken van jongeren bij de partij. We moeten daarbij echt meer gebruik maken van moderne communicatiemiddelen.
Het CDA heeft zo’n 70.000 leden, Balkenende heeft 64.000 vrienden op zijn weblog van Hyves. Daar is dus nog geweldig veel te winnen.” Zijn voorbeeld? Alting van Geusau hoeft geen moment te twijfelen: Piet Steenkamp, de eerste partijvoorzitter van het CDA, en een blijmoedige katholiek bovendien. „Hij was een overtuigd christen. Daarnaast wist hij verschillende religieuze stromingen bijeen te houden. En verder ging hij echt voor het CDA. Politieke functies als het ministerschap heeft hij geweigerd, hij was er altijd voor de vereniging. Zo wil ik ook zijn.”Een bindende voorzitter, dat wil Peter van Heeswijk (44) zijn. Niet dat zijn tegenstrever dat niet wil zijn. Maar hij kent „de basis”, komt uit „de basis”, en dat telt. Na zijn studie politieke wetenschappen ging hij aan de slag in het familiebedrijf, een bakkersbedrijf met tachtig werknemers. Inmiddels is hij eigenaar van bakkerij Van Heeswijk. „Peter is een mooie vent. Een goed werkgever die midden tussen zijn mensen staat”, zegt een van zijn werknemers op zijn website.
Maar: niet bij brood alleen. Naast zijn ondernemerschap deed hij altijd vrijwilligerswerk en, belangrijker, is hij al twintig jaar zeer actief binnen het CDA: als lid van de Provinciale Staten, als voorzitter van CDA Brabant. „Ik ken de partij en de partij kent mij”, vertelt Van Heeswijk. „Drie verkiezingen hebben een zware wissel op de partij getrokken. Veel aandacht en energie ging uit naar het campagnevoeren. De komende jaren moet de focus meer liggen op ledenwerving, scholing en debat.” En als het aan Van Heeswijk ligt is het interne debat prioriteit nummer één. „Dat debat moet met iedereen gevoerd worden.
Er is wel eens een kloof tussen het kosmopolitische karakter van de top en het grondvlak. We kunnen nog veel leren van de manier waarop de Socialistische Partij haar leden inzet. Binnen onze partij zijn er ook gewoon mensen die zich bedreigd voelen door de komst van de Polen, die leden moeten we net als de SP betrekken bij de partij en de samenleving.”
Zelf heeft hij een eerste stap in die richting gedaan. Van Heeswijk richtte na zijn kandidaatstelling de site partijvooronsallen.nl op. Iedereen kan ideeën spuien en meedenken: moeten er meer films tijdens de partijcongressen worden vertoond, moeten er deelcongressen in het land worden gehouden? Daarover moet debat plaatshebben, vindt Van Heeswijk. Als het maar in harmonie en eenheid gebeurt. Net zoals in zijn Brabant. „Ons samenbindende element is de c van het CDA, dat spreekt vanzelf. In Brabant werken katholieken en protestanten altijd goed samen. Het geloof zit in ons hart, het is ons uitgangspunt.
Maar wat vooral telt zijn onze daden.” Behalve de stimulering van het debat binnen de partij heeft de kandidaat voorzitter nog meer ideeën. „We zouden meer vrouwen en jongeren bij de partij moeten betrekken. In Brabant heb ik bewust veel vrouwen verantwoordelijkheid in de partij gegeven, daar ben ik trots op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer