Binnenland

Vaart achter hiv-project Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Een jaar na de oprichting zit er duidelijk schot in de activiteiten van Sharedfutures, een Nederlandse stichting die zich inzet voor het verbeteren van de leefsituatie van kinderen met hiv/aids in het Caraïbisch gebied.

15 May 2007 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 04:46

Initiatiefneemster Monique Faverey van Sharedfutures, kinderarts Henriëtte Scherpbier van het Emma Kinderziekenhuis AMC en wetenschappelijk medewerker Linda Mans van de sectie Gezondheidszorg(&(Cultuur van het VUmc zijn net terug van een werkbezoek aan Suriname. Ze hebben daar onder meer voorlichting gegeven over de psychosociale ondersteuning van kinderen met hiv en met Surinaamse partners overleg gevoerd over het versterken van hun samenwerking.„We hebben een goede respons gehad”, stelt Faverey tevreden vast. „Om een voorbeeld te noemen. Op onze tweede dag in Suriname hielden we samen met de Surinaamse Stichting Lobi een workshop voor mensen die dagelijks werken met kinderen met hiv. Er kwamen veel meer mensen dan we hadden verwacht. De zaal was te klein.”

Ook in financieel opzicht gaat het Sharedfutures goed. Impulsis, de ontwikkelingsorganisatie van ICCO, Kerk in Actie en Edukans, heeft 20.000 euro toegezegd voor het project in Suriname. Voorwaarde is wel dat andere financiers met minimaal hetzelfde bedrag op de proppen komen.

Faverey richtte in mei vorig jaar met een aantal gelijkgestemden Sharedfutures op. De hoogleraar gezondheidszorg Ivan Wolffers is vanaf het begin als adviseur bij Sharedfutures betrokken. De stichting stelt zich ten doel kinderen met hiv/aids in het Caraïbisch gebied een betere toekomst te geven. De keuze viel op de Caraïben omdat de meeste gemeenschappen in die regio klein zijn. Wanneer in die kleine gemeenschappen hiv of aids opduikt, is de impact op de omgeving groot. Verder speelde mee dat initiatiefneemster Faverey in Suriname is opgegroeid en dus bekend is met de tradities en cultuur van het Caraïbisch gebied.

Faverey legt uit dat voor een succesvolle behandeling van kinderen met hiv meer nodig is dan alleen medicijnen. Ze wijst erop dat een gezonde levensstijl, het goed in je vel zitten, acceptatie en respect directe invloed op het welzijn van de kinderen en hun medische behandeling hebben. In samenwerking met Surinaamse en Nederlandse deskundigen wil Sharedfutures de kinderen en families van hiv-patiëntjes helpen door duurzame ondersteuningsprogramma’s te ontwikkelen en aan te bieden. „We richten ons op kinderen die thuis wonen”, stelt het bestuurslid van Sharedfutures. „We zijn namelijk van mening dat de patiëntjes het best af zijn in de gezinsomgeving.”

Het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam beschikt over programma’s voor de psychosociale ondersteuning van kinderen met hiv en heeft zich bereid verklaard Sharedfutures te helpen bij dit project in Suriname. Volgens officiële cijfers uit 2005 zijn in Suriname tussen de 5000 en de 8100 mensen met het hiv-virus besmet, onder wie 180 kinderen. Deskundigen vermoeden echter dat het werkelijke aantal besmettingen veel groter is, mede omdat op hiv en aids in Suriname nog altijd een groot taboe rust.

Voor zover kinderarts Scherpbier heeft kunnen nagaan, is in Suriname het kennisniveau op het gebied van de psychosociale begeleiding van kinderen met hiv beperkt. Wel viel het haar tijdens een workshop op dat hulpverleners en medici de noodzaak van een goede psychosociale begeleiding inzien. „Maar men ondervindt en ziet momenteel ook de grote beperkingen op dit gebied, door gebrek aan mankracht, getrainde personen, tijd en middelen. Met dit project zal hier verandering in komen.”

’s Lands Hospitaal in Paramaribo is voor Sharedfutures een belangrijke partner bij het ontwikkelen van ondersteuningsprogramma’s voor thuiswonende kinderen met hiv. Faverey legt uit dat die programma’s pas aan de lokale situatie kunnen worden aangepast als er een beeld is ontstaan van de situatie waarin Surinaamse gezinnen verkeren die met hiv en aids te maken hebben. „Twee Surinaamse specialisten gaan daarom binnenkort samen met een aantal gezinnen inventariseren wat er zoal leeft”, aldus de initiatiefneemster van Sharedfutures.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer