Binnenland

Miljoenen nodig voor herstel molens

AMSTERDAM - Om de restauratieachterstand bij vervallen molens weg te werken zijn er nog steeds miljoenen nodig. Dit ondanks de toezegging van zo’n 25 miljoen euro eerder dit jaar.

Regioredactie
11 May 2007 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

Dat zei directeur L. Endedijk van Vereniging De Hollandsche Molen gisteren. Bij de start van het Jaar van de Molens in januari meldde Endedijk dat er de komende vijf jaar zeker 40 miljoen euro nodig is om de achterstand weg te werken.Van het Rijk verwachtte de vereniging 25 miljoen euro te krijgen, maar toenmalig minister Van der Hoeven van Cultuur ging niet verder dan 15 miljoen. De overige 10 miljoen is afkomstig van de provincie Zuid-Holland, de BankGiroLoterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSB Fonds.

Om ook particulieren warm te laten lopen voor een donatie, heeft prins Friso vanmiddag in Kinderdijk het officiële startsein gegeven voor de geldwervingsactie ”Molen zoekt vriend m/v”.

De prins is de beschermheer van de Vereniging De Hollandsche Molens en de eerste officiële ’vriend’ van de molens in Nederland. De stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk presenteerde tijdens de bijeenkomst ook haar restauratieplannen en overhandigde deze aan prins Friso.

Directeur Endedijk van De Hollandsche Molen zegt dat hij zijn hoop gevestigd heeft op het nieuwe kabinet, dat in zijn regeerakkoord 100 miljoen reserveert voor het culturele erfgoed in Nederland.

Eind deze maand heeft de Vereniging De Hollandsche Molen hierover een gesprek met minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Endedijk is echter bang dat het geld grotendeels naar een nieuw te bouwen Nationaal Historisch Museum gaat, zoals Halsema van GroenLinks onlangs voorstelde.

Behalve het Rijk kunnen ook provincies en gemeenten bijdragen aan het herstel van de molens. Endedijk prijst Zuid-Holland die de afgelopen tijd 2 miljoen euro heeft uitgetrokken voor de 220 molens in de provincie. Minder tevreden is hij over provincies zoals Groningen (80 molens) en Drenthe (35 molens), die geen geld reserveren voor de veelal monumentale gebouwen.

Het Jaar van de Molens is bedoeld om de aandacht te vestigen op de ruim 1150 molens in Nederland. Vele daarvan staan stil, zijn onbemand of zijn vervallen vanwege de enorme kosten voor behoud en onderhoud.

Nationale Molen- en Gemalendag
Ruim 500 molens zijn morgen tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag open voor het publiek.

De opengestelde molens zijn te herkennen aan de blauwe wimpel die buiten wappert. Dit jaar is er extra veel aandacht voor molens omdat 2007 het Jaar van de Molens is.

Precies 600 jaar geleden werd de eerste poldermolen in Nederland gebouwd. Veel molens organiseren extra evenementen. De activiteiten variëren van een kampioenschap meelzak hijsen tot een demonstratie houtdraaien, en van pannenkoeken bakken tot een cursus schilderen.

Verder zijn er veel tentoonstellingen over molens. Zo is er in molen De Salamander in Leidschendam een fototentoonstelling over Prins Claus als beschermheer van Vereniging De Hollandsche Molen. In het Noordbrabants Museum ’s-Hertogenbosch is tot 28 mei de Tentoonstelling ”Molens van Rembrandt tot Mondriaan” te zien.

Andere molens worden morgen geopend na een langdurige restauratie. Gedeputeerde Ekkers van provincie Utrecht opent korenmolen De Hoop in Loenen aan de Vecht. In Heinkenszand, gemeente Borsele, gaat molen De Vijf Gebroeders weer open voor het publiek. Tijdens de drieënhalf jaar durende restauratie werd onder andere de scheefstaande molen weer rechtgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer