Economie

Fortis boekt minder winst

BRUSSEL/UTRECHT (ANP) - De bankverzekeraar Fortis heeft in het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 1,16 miljard. Dat is 12 procent minder dan vorig jaar. Desondanks zei het Belgisch-Nederlandse bedrijf vrijdag goed op weg te zijn om doelstellingen op de langere termijn te behalen.

11 May 2007 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

Hoewel het resultaat lager is, heeft Fortis er de verwachtingen van financieel analisten mee overtroffen. Zij rekenden gemiddeld op een winst van 1,15 miljard euro. Bankieren leverde Fortis een nettowinst op van 903 miljoen euro, terwijl met verzekeren 352 euro werd verdiend.„Dit betekent dat we juiste strategische beslissingen hebben genomen. We zijn goed op weg om onze doelen tot 2011 te behalen”, zei bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. Fortis mikt op een winstgroei per aandeel van minstens 15 procent. Bovendien wil het bedrijf per 2009 minstens 30 procent van de bedrijfswinst buiten de Benelux behalen. Dat is nu ongeveer 20 procent.

De winst bij het bankbedrijf viel 13 procent lager uit dan vorig jaar. Maar dat beeld is wel vertekend, omdat Fortis in 2006 een eenmalige bate kon bijschrijven. Als deze post niet wordt meegerekend, bleef het resultaat ongeveer gelijk.

Verzekeren leverde Fortis 4 procent meer op dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een sterke prestatie van Fortis, gezien de schade uit de storm Kyrill, die Nederland in januari trof. Claims hieruit drukten het resultaat met 86 miljoen euro, waarmee het resultaat bij deze groep uitkwam op 81 miljoen euro.

Levensverzekeringsproducten werden goed verkocht. Deze brachten 271 miljoen euro in het laatje, 22 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee lijkt het bedrijf geen last te hebben van eventuele onrust onder consumenten over de zogenoemde woekerpolissen. Eerder deze week liet Aegon nog weten daarvan wel hinder te ondervinden.

Fortis zei bij de publicatie niets over de overnamestrijd om ABN AMRO, waarin het bedrijf is verwikkeld. Het concern heeft zich aangesloten bij Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander. De drie willen ABN AMRO kopen en opdelen, waarbij Fortis de hand wil leggen op de Nederlandse activiteiten van ABN AMRO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer