Buitenland

Bhutto in beroep tegen uitsluiting

Een van de advocaten van Benazir Bhutto -de Pakistaanse oud-premier die zich niet mag kandidaat stellen in Ratto Dero voor de parlementsverkiezingen van 10 oktober- heeft vrijdag gezegd deze beslissing te zullen aanvechten.

Buitenlandredactie
30 August 2002 20:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:46

Bhutto zelf, die in Groot-Brittannië woont, zei „zeer geschokt” te zijn door het besluit van de kiescommissie in Ratto Dero. Ze zal indien nodig naar het hooggerechtshof stappen. „Ik ga door met vechten”, zei ze.

Bhutto, die premier was van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996, werd in april 1999 met haar echtgenoot tot vijf jaar cel en een boete van ruim 9 miljoen euro veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen. Het hooggerechtshof besloot in april 2001 deze veroordeling voorlopig ongedaan te maken. Bhutto krijgt een nieuw proces.

Wel werd ze dit jaar tweemaal schuldig bevonden aan vluchtgedrag, omdat ze niet kwam opdagen bij de rechtbank. Wegens die veroordelingen is Bhutto „niet gekwalificeerd om mee te doen aan de verkiezingen”, zei Akhlaq Hussain Ladak van de kiescommissie.

Ooggetuigen meldden dat tientallen aanhangers van Bhutto buiten het gerechtsgebouw leuzen tegen president Musharraf riepen.

Morgen volgt een besluit over Bhutto’s kandidaatstelling in haar geboortedorp Larkana, waar zij ook is genomineerd. De landelijke kiescommissie moet alle nominaties formeel goedkeuren, na een bezwaar- en beroepsprocedure die nog zeker tot 12 september duurt. Bhutto verliet Pakistan in 1998, kort voor haar veroordeling.

Een andere oud-premier, Nawaz Sharif, mag zich wel kandidaat stellen voor 10 oktober. Niemand had daar bezwaar tegen aangetekend, aldus de kiescommissie.

Sharif werd in oktober 1999 door de huidige president, generaal Pervez Musharraf, afgezet en later wegens luchtpiraterij en terrorisme veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. In december 2000 werd hij echter vrijgelaten, op voorwaarde dat hij en 25 familieleden, onder wie zijn vrouw en zijn broer Shahbaz, minstens tien jaar lang weg zouden blijven en zich niet meer zouden mengen in de Pakistaanse politiek.

Regeringsfunctionarissen zeiden de beslissing van de onafhankelijke kiesraad niet te zullen aanvechten, maar zij sloten hoe dan ook uit dat Sharif aan de verkiezingen kan deelnemen. Bhutto kan volgens de regering wel terugkeren, maar zij zal dan onmiddellijk gearresteerd worden.

De kiescommissie keurde ook de kandidatuur goed van Maulana Azam Tariq, een pro-Talibanleider van een verboden militante organisatie. Een functionaris zei dat Tariq de papieren correct had ingevuld. Tariq werd vorig jaar gearresteerd wegens felle kritiek op president Musharraf wegens diens steun aan Washington in de oorlog tegen het internationaal terrorisme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer