Irak krijgt verlichting schuldenlast
SHARM EL-SHEIKH - De deelnemers aan een grote Iraktop in Egypte hebben donderdag een vijfjarenplan aangenomen dat is bedoeld om politieke en economische stabiliteit in Irak tot stand te brengen. Het voorziet onder meer in gedeeltelijke schuldenverlichting voor het betrokken land.
Het plan, opgesteld door de Verenigde Naties, de Wereldbank en Irak, wordt aangeduid als Internationaal Compact met Irak (ICI). Het moet een uitweg bieden uit de crisis in de door chaos en sektarisch geweld geteisterde natie. Irak kan de komende jaren rekenen op een schuldverlichting van circa 30 miljard dollar, zo maakte VN-baas Ban Ki Moon bekend.De buitenlandse schuld van Irak, vooral opgebouwd tijdens het bewind van ex-president Saddam Hussein, zou volgens schattingen meer dan 100 miljard dollar bedragen. Veel crediteuren vinden dat het olierijke Irak gewoon moet terugbetalen, maar onder meer de Amerikaanse bondgenoot Saudi-Arabië had al eerder laten weten bereid te zijn 80 procent van zijn uitstaande schuld van circa 25 miljard dollar te schrappen.
Landen als Koeweit en Iran verklaarden niet te willen afzien van hun miljardenclaims op Bagdad wegens de invasie van Koeweit in 1990 en de eerste Golfoorlog tussen Iran en Irak van 1980 tot 1988. Medewerking was er wel van onder meer China, Egypte, Bulgarije, Slovenië en Griekenland. Groot-Brittannië, Australië, Spanje en Denemarken beloofden Irak extra financiële steun, aldus de VN-chef.
Het ICI vraagt de Iraakse regering om eindelijk eens werk te maken van nationale verzoening, het ontwapenen van milities, het doorvoeren van grondwetswijzigingen, van een eerlijke verdeling van de inkomsten uit olie en een opheffing van het verbod voor ex-leden van de Baathpartij om bestuurlijke functies te bekleden. Het plan is niet dwingend. Volgens critici is het zelfs zo vrijblijvend dat het nog maar zeer de vraag is of Irak er binnen vijf jaar echt beter voor staat.
Op de top aan de Rode Zee waren ministers en diplomaten uit meer dan vijftig landen aanwezig. Veel aandacht was er van tevoren voor mogelijke ontmoetingen in de marge, zoals tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en haar Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki. De twee wisselden echter alleen beleefdheden uit. Een gesprek was er volgens Amerikaanse opgave niet.
Wel ontmoette Rice haar Syrische collega Walid al-Moualem. Over de inhoud van het gesprek werd weinig bekendgemaakt. De bijeenkomst was opmerkelijk omdat de Amerikanen Syrië beschouwen als een land dat het terrorisme steunt.
Kort voor de ontmoeting zei een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten dat Syrië steeds actiever voorkomt dat buitenlandse strijders de grens tussen Syrië en Irak oversteken. Het is lang geleden dat de Amerikanen dergelijke lovende woorden spraken aan het adres van Damascus.