Economie

Oog voor het milieu met klimaathypotheek

Het dak isoleren, de ketel vernieuwen, zonnepanelen op de pannen, dubbele beglazing in de kozijnen. Er is nu een hypotheek die rentekorting biedt bij energiebesparing. Mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden.

27 April 2007 21:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:44
...energiebesparende maatregelen... Foto ANP
...energiebesparende maatregelen... Foto ANP

Triodos Bank, geen onbekende speler als het om duurzaamheid gaat, introduceerde deze maand de Klimaathypotheek. De filosofie die de bank hierop loslaat, heeft alles te maken met het „opwarmende klimaat”, aldus directeur Matthijs Bierman. „Dat vraagt om doelgerichte investeringen om ons energieverbruik terug te dringen. Juist in bestaande woningen kunnen nog veel besparingen worden gerealiseerd.”Een woningeigenaar krijgt bij Triodos Bank een gratis Energie Prestatie Advies (EPA) aangeboden bij het afsluiten van een hypotheek. Dit advies komt uit de koker van een onafhankelijke deskundige (het ministerie van VROM ziet hierop toe), bijvoorbeeld een aannemer of installateur.

Die bekijkt kortweg hoe het is gesteld met de isolatie van de woning, het verwarmingssysteem en de ventilatie. Op basis van dat onderzoek komt er een advies uit de bus: wat voor winst (in geld en CO2-uitstoot) leveren welke investeringen in energiebesparende maatregelen op termijn op?

Wie bij de verbouwing de juiste maatregelen wil treffen die het klimaat ten goede komen, krijgt vervolgens een rentekorting op maximaal 10 procent van de leensom. Die rentekorting bedraagt maximaal een half procent over het bedrag dat dient te worden geïnvesteerd om de EPA-adviezen uit te kunnen voeren. Triodos Bank stelt als extra voorwaarde dat de hypotheeknemer overstapt op zogenoemde groene energie.

Ook de Rabobank kent sinds het begin van april een klimaathypotheek, Fortis Bank overweegt er eentje in te voeren. De rentekorting bij de Rabobank bedraagt gemiddeld genomen 1 procent (elke Rabovestiging is vanwege het coöperatieve karakter van de bank vrij in het vaststellen van de hypotheektarieven).

Er zijn twee beperkende voorwaarden bij de Rabobank: het maximumbedrag waarover de korting wordt verstrekt is 50.000 euro bij een verbouwing en 100.000 euro bij nieuwbouw. Een ander verschil met Triodos: Raboklanten moeten het Energie Prestatie Advies zelf betalen.

Loopt het storm bij de lokale Rabobanken?
„Daarover valt op dit moment nog weinig zinnigs te zeggen, omdat deze variant nog maar heel kort wordt aangeboden”, zegt woordvoerster Roelina Bolding. Het feit dat Rabobank een klimaathypotheek in het pakket heeft, is een bewuste keuze. „Wij bieden deze vorm van lenen aan omdat die past bij het duurzame karakter van de Rabobank.”

Maar het is toch ook handig wanneer er klanten zijn voor zo’n hypotheekvorm?
Die zijn er, weet Bolding zeker. „Het is een feit dat mensen bereid zijn te betalen voor bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen. Het klimaat en de veranderingen die zich daarin voltrekken leven absoluut in de maatschappij.”

Of zich dit massaal vertaalt in het afsluiten van een klimaathypotheek blijft de vraag. „Een groep klanten zal het zeker gaan overwegen. De adviesaanvragen lopen inmiddels goed. Pas later dit jaar kunnen we zeggen of de markt er rijp voor was.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer