Vanaf 1 juli 2002 gratis pinnen in buitenland
Geld opnemen uit een automaat in het buitenland wordt met ingang van 1 juli volgend jaar gratis. Dat vloeit voort uit een maatregel waartoe de ministers van de vijftien EU-lidstaten die verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van de interne markt, maandag in Brussel hebben besloten.
Na veel besprekingen is er nu eindelijk een politiek compromis bereikt over deze kwestie. De bewindspersonen willen dat de banken vanaf halverwege 2002 voor pinnen over de grens hetzelfde tarief in rekening brengen als voor precies eenzelfde handeling in het binnenland. Twaalf maanden later moeten er eveneens gelijke prijzen van kracht zijn voor overboekingen. In Nederland behoeft de klant voor binnenlandse transacties niets te betalen.
Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt) had een voorstel ingediend om de beoogde voordelige situatie voor de consument per 1 januari, tegelijk met de invoering van de munten en biljetten van de euro, te laten ingaan. Het Europees Parlement (EP) sprak twee weken geleden uit dat het genoegen kon nemen met 1 maart. De ministers hebben nu gekozen voor 1 juli. Naar verwachting zal het EP, dat zich nog een tweede keer over het dossier mag buigen, geen bezwaar maken tegen het uitstel tot laatstgenoemde datum.
De Commissie en het Parlement vinden al jaren dat de kosten van het internationale betalingsverkeer te hoog zijn. De banken slaagden er echter voortdurend in de ministers ertoe te bewegen niet in te stemmen met een verordening op dit terrein. Zalm (Financiën) verklaarde enige tijd geleden alle begrip te hebben voor het standpunt van de financiële instellingen. De doorbraak kwam toen in oktober, tijdens een top in Gent, de regeringsleiders de bewindslieden de opdracht gaven snel spijkers met koppen te slaan.
Eén markt
De banksector presenteerde onlangs een eigen plan. Zij was bereid aan de wensen te voldoen in 2006. Nederland, vertegenwoordigd door staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Benschop, en Duitsland hebben maandag geprobeerd de betrokken ondernemingen nog even de kans te bieden om de zaak zelf te regelen, maar onder druk van de overige lidstaten legden zij zich neer bij een dwingend voorschrift.
De EU beschikt niet over de bevoegdheid om direct in te grijpen in de prijzen. Zij kan echter wel bepalen, omdat er nu eenmaal één markt is zonder grenzen, dat er geen verschil mag zijn tussen de tarieven voor eenzelfde handeling in binnen- en buitenland.