Economie

Betalen over de grens veiliger en goedkoper

STRAATSBURG - Het verrichten van betalingen in of naar andere EU-landen wordt eenvoudiger, veiliger en goedkoper. Het Europees Parlement in Straatsburg heeft nieuwe regelgeving hiervoor van de Europese Commissie goedgekeurd.

Redactie economie
25 April 2007 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:43

Hierdoor ontstaat voor 2010 een Europese betalingsmarkt, SEPA geheten. Doel is het gebruik van pinpassen en creditcards én het overmaken van geld in of naar het buitenland van onnodige rompslomp en kosten te ontdoen. Het betalingsverkeer moet even snel en eenvoudig als binnenlandse boekingen gaan verlopen.Momenteel maken grensoverschrijdende betalingen in de EU bijna 4 procent van het totale aantal betalingen uit. Het ontstaan van een Europese betalingsmarkt kan de Europese consument tussen de 50 en 100 miljard euro per jaar schelen. Voor de Europese economie moet de regelgeving jaarlijks een besparing van tussen de 50 en 100 miljoen euro op de transactiekosten opleveren.

Elke consument kan een Europees rekeningnummer krijgen en er komen Europese overschrijvingsformulieren en Europese formulieren voor automatische incasso. Iemand die tijdelijk naar een ander EU-land verhuist, hoeft dan niet langer bij een plaatselijke bank een rekening te openen voor het betalen van de huur, telefoon of energierekening.

Verder worden banken verplicht binnen een dag de betaling over te maken, zodat klanten geen rente verliezen. Hierdoor kunnen chipknipachtige systemen ook grensoverschrijdend worden gebruikt. In de toekomst kan de elektriciteitsrekeningen betaald worden in de supermarkt of het brood bij de bakker via sms, aldus de VVD in het Europarlement.

Het CDA waarschuwt er echter wel voor dat de banken de komst van het Europese betalingssysteem niet mogen misbruiken om tarieven of kosten voor pinnen te verhogen. Het CDA heeft daarover in het Europarlement en in de Tweede Kamer al vragen gesteld aan respectievelijk de Europese Commissie en het kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer