Economie

Kritiek op ABN AMRO na verkoop LaSalle

AMSTERDAM - Het Britse hedgefonds TCI, de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en het consortium Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander zijn niet te spreken over de handelwijze van ABN AMRO. De partijen eisen meer informatie over de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse bank LaSalle aan Bank of America.

Redactie economie
24 April 2007 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:43

De verkoop van de Noord-Amerikaanse tak van ABN AMRO maakt deel uit van het fusieakkoord dat de Nederlandse bank en de Britse bank Barclays dit weekend hebben bereikt en maandag bekendmaakten.De activistische aandeelhouder TCI, die begin dit jaar aanstuurde op opsplitsing van ABN AMRO, is bang dat de geplande verkoop van LaSalle aan Bank of America het Fortisconsortium „oneerlijk hindert” in zijn voornemen een bod te doen op ABN AMRO. Het bankenconsortium Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander heeft ook belangstelling voor ABN AMRO.

Verkennende gesprekken tussen het Fortisconsortium met de top van ABN AMRO werden gisteren afgezegd. Het trio wil het bod van Barclays op ABN van 67 miljard euro nader bestuderen. Bovendien wil de bankengroep meer informatie krijgen van ABN AMRO over de voorgenomen verkoop van LaSalle voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) aan Bank of America.

Groenink zei eerder maandag in een toelichting dat hij bereid is te praten met het bankenconsortium, maar dat een overname door Barclays zijn voorkeur heeft. Beleggers, die hopen op een hoger bod van het bankentrio of een andere bank, reageerden teleurgesteld op het niet doorgaan van de geplande gesprekken met het Fortisconsortium. Het aandeel ABN AMRO ging onderuit, na eerder op de dag fors hoger te hebben gestaan en sloot maandag 1,4 procent lager op 35,77 euro, onder het bod van Barclays van 36,25 euro per aandeel.

Verondersteld wordt dat in het Fortisbankenconsortium de bank Royal Bank of Scotland het vooral te doen is om de Amerikaanse activiteiten van ABN. Fortis zou de Nederlandse activiteiten van ABN in handen willen krijgen, terwijl het Spaanse Santander aast op de Italiaanse en de Braziliaanse onderdelen van ABN AMRO. Door LaSalle te verkopen, gooit ABN AMRO roet in het eten van dit trio.

Het consortium kreeg maandagsteun van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die ook van mening is dat de snelle verkoop van LaSalle in strijd is met de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. Voorzitter Peter Paul de Vries kondigde maandagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman aan dat zijn vereniging overweegt de kwestie aanhangig te maken bij de ondernemingskamer.

Mocht de verkoop van LaSalle aan Bank of America niet doorgaan omdat een andere partij meer biedt, dan moet ABN AMRO Bank of America een ’boete’ betalen van 200 miljoen dollar voor het verbreken van de voorlopige overeenkomst. Die boete zal ABN AMRO verhalen op de nieuwe bieder.

De aangekondigde fusie tussen ABN AMRO en Barclays is de grootste krachtenbundeling ooit in het Europese bankwezen. De nieuwe bankgigant vormt de op een na grootste bank van Europa, na het Britse HSBC. Wereldwijd krijgt de combinatie een positie in de top vijf.

Volgens bestuursvoorzitter Groenink zullen klanten van ABN AMRO weinig merken van de grootste overname ooit van een Nederlands bedrijf. „De Nederlandse organisatie ABN AMRO blijft gewoon bestaan.”

„Voor onze klanten is deze overname alleen maar beter”, stelde Groenink bovendien. „Eén en één is meer dan twee.” Volgens de topman is de klant „de grote winnaar.”

De kantoren van ABN AMRO blijven onderdeel van het straatbeeld. „Barclays heeft geen kantoren in Nederland, dus er is geen reden om ze te sluiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer