Concert van de week
Solisten, koor en orkest van de Domcantorij in Utrecht voeren zaterdagmiddag 28 april (vanaf 15.30 uur) in de Domkerk twee anthems van Georg Friedrich Händel uit.
Het Utrechter Jubilate (HWV 279) werd, evenals het Te Deum, door Händel in 1713 geschreven ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht, die een eind maakte aan de Spaanse Successieoorlog. In deze oorlog, begonnen in 1704, betwistten Frankrijk en Oostenrijk elkaar de Spaanse troon na het kinderloos overlijden van Karel II. Engeland raakte erbij betrokken en verwierf bij deze vrede onder meer Newfoundland, Nova Scotia (van Frankrijk) en Gibraltar (van Spanje).De in Halle an der Saale geboren Georg Friedrich Händel (1685-1759) bracht het grootste deel van zijn leven in Engeland door en hij schreef dit stuk kort na zijn aankomst aldaar. De eerste uitvoering vond in tegenwoordigheid van koningin Anne plaats op 7 juli 1713 in de St. Paul’s Cathedral in Londen met de musici van de Chapel Royal.
De tekst is Psalm 100 (”Schalt het uit voor de Ene, heel de aarde”) en wordt in het Engels gezongen. Het werk is geschreven voor dubbelkoor met soli voor altus, tenor en bas. In overeenstemming met het toenmalige schema voor anthems (lof- en dankliederen op religieuze tekst), omvat het solo’s, duetten en trio’s voor solisten, afgewisseld met gedeelten voor koor. De toonsoort D-groot en de aanwezigheid van twee trompetten in het orkest benadrukken de gevoelens van opluchting, vreugde en dankbaarheid nu de oorlog voorbij is - met een voor Engeland bepaald niet ongunstige afloop.
Ook het tweede werk, de anthem ”As Pants the Hart” (HWV 251) die op Psalm 42 is gebaseerd (”Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen”), dateert uit 1713 en werd eveneens in dat jaar uitgevoerd door de Chapel Royal. Händel maakte echter in 1717-1718 een tweede herziene versie en deze is meer bekend geworden. Het werk wordt door sommigen beschouwd als de eerste van de zogenoemde ”Chandos Anthems” van Händel, geschreven terwijl hij in dienst was van de hertog van Chandos in Engeland. De landgoederen van de hertog lagen in Edgware, nu een deel van Londen, en omvatten de kerk van St. Lawrence, waar de elf Chandos Anthems voor het eerst werden uitgevoerd door de kleine groep zangers en spelers die in dienst van de hertog stond.
Ook de nu uit te voeren anthem (in d-klein) bevat soli voor altus, tenor en bas. De solisten zijn Geert-Jan Borgstein (altus), Hans van Dijk (tenor) en Kees Jan de Koning (bas); dirigent is Remco de Graas.
Meer informatie: www.zaterdagmiddagmuziek.nl en 030-2310403.