Overname ABN Amro kost 23.600 banen
AMSTERDAM – De Britse bank Barclays heeft een bod uitgebracht van 67 miljard euro (36,25 euro per aandeel) op ABN AMRO. De bankcombinatie, die de naam Barclays PLC moet gaan dragen, wil 12.800 arbeidsplaatsen schrappen. Daarbovenop worden er 10.800 banen verplaatst naar lagelonenlanden.
Dat hebben de beide banken maandagmorgen bekendgemaakt. Barclays betaalt de overname geheel in eigen aandelen.De aangekondigde banenreductie is onderdeel van een beoogde kostenbesparing van 3,5 miljard euro. Het is nog onduidelijk hoeveel banen er in Nederland zullen verdwijnen.
Barclaystopman John Varley wordt bestuursvoorzitter van de nieuwe bankcombinatie. De huidige topman van ABN AMRO, Rijkman Groenink, neemt genoegen met de positie van commissaris in de nieuwe onderneming. De Britse Financial Service Authority (FSA) wordt toezichthouder.
Verder werd bekendgemaakt dat ABN AMRO de Amerikaanse dochter LaSalle voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) verkoopt aan Bank of America. ABN AMRO en Barclays willen van de opbrengst zo’n 12 miljard euro teruggeven aan de aandeelhouders.
De fusie tussen ABN AMRO en Barclays is de grootste krachtenbundeling ooit in het Europese bankwezen en tevens de grootste overname in Nederland door een buitenlandse partij. De nieuwe bankgigant vormt de op een na grootste bank van Europa, na het Britse HSBC. Wereldwijd krijgt de combinatie een positie in de top vijf.
Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Amsterdam. De combinatie wordt juridisch een Brits bedrijf, waarmee het bestuur naar Angelsaksisch voorbeeld wordt ingericht. De fusie wordt tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van 26 april voorgelegd aan de aandeelhouders.
Ondanks de overeenkomst die ABN AMRO en het Britse Barclays hebben bereikt over de overname, ging de Nederlandse bank maandag nog in gesprek met het bankenconsortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. Dit bankenconsortium heeft eerder deze maand aangegeven interesse te hebben in ABN AMRO.
Volgens analisten van ING zouden de drie banken gezamenlijk zo’n 38 euro per aandeel kunnen bieden. Groenink zei maandagmorgen in een toelichting dat hij bereid is om te praten over dit bod, maar dat een overname door Barclays zijn voorkeur heeft.
Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg het aandeel ABN AMRO maandagmorgen kort na de opening van de handel met 2,1 procent tot 37,05 euro. Beleggers lijken daarmee te speculeren op een hoger bod dan de 36,25 euro per aandeel die Barclays biedt. Sinds het Brits hedgefonds TCI in februari in een brief aandrong op opsplitsing of verkoop van ABN AMRO is de aandelenkoers van de bank met 40 procent gestegen.
Minister Bos van Financiën liet maandagmorgen in een eerste reactie weten dat hij kennis heeft genomen van het overnamebod van Barclays op ABN AMRO. Volgens de bewindsman past de fusie „binnen de verwachtingen die bestaan omtrent de consolidatie binnen het Europese bankwezen.”
Nadat de twee banken een aanvraag ingediend hebben voor de noodzakelijke verklaring van geen bezwaar, neemt Bos daarover binnen drie maanden een besluit. Hij kijkt dan vooral of de overname tot ongewenste ontwikkelingen binnen de financiële sector in Nederland zou kunnen leiden.