Buitenland

Voorzitter Democraten: Irakoorlog is verloren

NEW YORK - Volgens Harry Reid, voorzitter van de Democratische fractie in de Senaat, heeft Amerika de oorlog in Irak militair verloren. Dit ondanks de extra troepen die onlangs naar Bagdad zijn gestuurd.

Van onze correspondent
20 April 2007 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Hij maakte donderdag bekend dat hij dit eerder deze week tegen president Bush heeft gezegd, tijdens overleg over de verdere financiering van de oorlogen in Irak en Afghanistan.Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat is bereid om president Bush de daarvoor gevraagde miljarden dollars te geven, als hij daaraan maar tegelijkertijd een vertrekscenario voor de troepen koppelt. Bush voelt daar niets voor, zo maakte hij tijdens het overleg eerder deze week duidelijk. Er is overigens een verschil in de wetsvoorstellen die het Huis en de Senaat hebben goedgekeurd.

In de versie van het Huis is de koppeling van geld en een vertrekscenario verplicht. In de versie van de Senaat wordt daarop aangedrongen, maar er is geen verplichting voor de president. Huis en Senaat gaan nu praten over een compromis. Volgens Democratische bronnen zal een meerderheid zich daarbij achter de gematigder versie van de Senaat scharen. Het is niet duidelijk of president Bush dan alsnog gebruikmaakt van zijn vetorecht.

Het Witte Huis en de meerderheid van de Republikeinen beschuldigen de Democraten ervan de Amerikaanse militairen in Irak „in de steek te laten” door financiering van verdere operaties in gevaar te brengen. De Democraten ontkennen dat. „Financiering is gegarandeerd, als de president maar bekendmaakt wanneer de eerste troepen Irak verlaten”, aldus Reid. Hij ziet overigens nog wel openingen voor politieke en diplomatieke stappen om in Irak tot een oplossing te komen.

Volgens de Senaat zouden Amerikaanse gevechtstroepen uiterlijk eind maart volgend jaar vertrokken moeten zijn. „Als dat niet het geval is, dan bestaat de kans dat de geldkraan wel dichtgaat”, aldus Reid. Overigens zou er dan nog wel geld beschikbaar blijven voor gerichte antiterreuroperaties en voor training van Iraakse eenheden. „Maar wij spelen nu scheidsrechter in een bloedige burgeroorlog en dat was werkelijk niet de bedoeling van de invasie”, aldus Reid.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, is donderdag aangekomen in Irak voor een onaangekondigd bezoek. Na een tussenstop in Bagdad reisde Gates vrijwel direct door naar Fallujah, een stad die eerder bekendstond als een bolwerk van opstandige extremisten.

In Bagdad verklaarde Gates tegen verslaggevers dat hij „eerlijk gezegd sneller vooruitgang” zou willen zien in Irak en dat de Iraakse autoriteiten daar meer moeite voor zouden moeten doen. „De Irakezen moeten zich wel realiseren dat onze betrokkenheid geen open eind heeft”, aldus Gates.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer