„Libanon balanceert op rand burgeroorlog”
APELDOORN - Het Libanese parlement is al maanden niet bijeen gekomen. De bevolking mijdt het centrum van Beiroet, uit angst voor geweld. En Hezbollah lijkt zich op grote schaal te herbewapenen. Europarlementariër B. Belder: „Het land balanceert op de rand van een burgeroorlog.”
Vorig jaar zomer werd Libanon dertig dagen lang geteisterd door het oorlogsgeweld tussen de radicaal islamitische beweging Hezbollah en het Israëlische leger. Inmiddels kampt het Arabische land vooral met hoog oplopende interne spanningen. Europarlementariër B. Belder keerde deze week terug van een officiële missie naar Libanon om onderzoek te doen naar de politieke situatie.„Je wordt al direct met de ernst van de situatie geconfronteerd als je door het centrum van Beiroet loopt”, vertelt Belder. „Het lijkt allemaal heel vreedzaam. Maar al snel komen de vele controleposten van het leger in zicht en de tentenkampen die Hezbollah heeft opgezet. De boulevard, normaal gesproken een bruisende plek, is nu volstrekt verlaten. Uit alles blijkt de angst van de bevolking.”
Ook politiek gezien bevindt Libanon zich in een impasse. Hezbollah beschouwt de huidige regering-Siniora niet langer als grondwettig en boycot daarom het politieke proces. De volksvertegenwoordiging heeft al maanden niet vergaderd. Belder: „De sjiitische parlementsvoorzitter Nabih Berri voorkomt elke dialoog tussen de partijen. Hij frustreert daarmee tevens het functioneren van de parlementaire democratie. Overigens weigerde hij ook om de delegatie van het Europees Parlement te ontmoeten.”
Intussen lopen de spanningen tussen de verschillende Libanese bevolkingsgroepen met de dag op. Hezbollah herstelt zich, met hulp van Syrië en Iran, in snel tempo van de slagen die het Israëlische leger de beweging vorig jaar toebracht. Dat vormt voor andere facties in het land weer aanleiding om zich voor te bereiden op een mogelijke confrontatie.
Volgens Belder is de vrees dat de situatie in Libanon uit de hand loopt, bepaald niet ongegrond. „Het land balanceert op de rand van een burgeroorlog. Eén vonkje en het geweld barst opnieuw los. Op 13 april herdacht de bevolking dat 32 jaar geleden het interne conflict uitbrak. De jongere generatie lijkt echter absoluut geen lessen uit die bloedige geschiedenis te hebben getrokken.”
De Nederlandse europarlementariër had in Libanon ook gesprekken met de Hezbollahtop. „Dan blijven je ogen nauwelijks droog”, zegt Belder. „Je krijgt één grote klaagzang te horen. Israël zou de afgelopen tijd maar liefst 15.000 keer het bestand hebben geschonden. Hezbollah niet één keer. De regering-Siniora behandelt de bevolking onmenselijk, want zij helpt de slachtoffers van de oorlog niet. Als klap op de vuurpijl verstoutte de Hezbollah-woordvoerder zich te zeggen dat de Islamitische Republiek Iran dankzij Hezbollah sjiitisch is geworden.”
„Ik heb Hezbollah gevraagd waarom zij het functioneren van het parlement blijven blokkeren”, vervolgt Belder. „Ze willen zich toch graag voordoen als een politieke partij? Waarom keren zij dan niet naar de volksvertegenwoordiging terug? Dan krijg je natuurlijk ook weer een mooi verhaal te horen. De meerderheid van de Libanese samenleving staat zogenaamd achter het beleid van Hezbollah. En zij kunnen natuurlijk niet tegen de wil van het volk ingaan.”
Tijdens een trip naar het zuiden van Libanon was Belder getuige van de hergroepering van Hezbollah. „Daar hoor je saillante details. Er wordt vaak gesproken over Iraanse financiering van de beweging. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat er tientallen miljoenen euro’s -met het lintje van de Iraanse nationale bank erom- gewoon via Libanese banken naar Hezbollah worden doorgesluisd. Je leest ook berichten over dagelijkse illegale olietransporten via Syrië. Als er olie over de grens kan worden gesmokkeld, kunnen er ook wapens worden doorgevoerd.”
De stabiliteit in Libanon zal de komende tijd vooral afhangen van Iran, meent Belder. „Hezbollah heeft vorig jaar weliswaar grote verliezen geleden, maar er is momenteel sprake van een enorme herbewapening, vooral ten noorden van de rivier de Litani. Als Teheran internationaal in het nauw komt, kan het best gebeuren dat Hezbollah opdracht krijgt opnieuw een front tegen Israël te openen, om zo als bliksemafleider voor de Islamitische Republiek te fungeren.”
„ We moeten niet vergeten dat Iran uiteindelijk degene is die via Libanon Israël bedreigt. Hezbollah is een vooruitgeschoven post van Teheran, dat via zijn president herhaaldelijk heeft opgeroepen tot vernietiging van de Joodse staat.”