Buitenland

Korea’s overleggen over hulpverlening

SEOUL (AP) - Een Zuid-Koreaanse delegatie is woensdag in Noord-Korea aangekomen om te praten over economische hulp, ondanks het verzuim van Noord-Korea om een begin te maken met de ontmanteling van zijn nucleaire programma.

19 April 2007 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

De besprekingen lopen tot zaterdag. De Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun zei woensdag er alle vertrouwen in te hebben dat de in februari in het zogenoemde zeslandenoverleg gemaakte afspraken over de nucleaire ontmanteling zullen worden nagekomen. „Er is overeenstemming bereikt over de fundamentele kwesties en beide partijen hebben de wil om haar uit te voeren”, zei Roh. Er is alleen sprake van een technische hobbel, maar die is nagenoeg opgelost, zei hij.Volgens de afspraak had Noord-Korea zaterdag zijn kernreactor in Yongbyon moeten stilleggen. Noord-Korea staat er echter op dat eerst 19 miljoen euro aan tegoeden wordt vrijgegeven. De tegoeden werden bevroren toen de Verenigde Staten een bank in Macau waar Noord-Korea zaken mee doet op de zwarte lijst zetten in verband met valsemunterij en witwaspraktijken. De eigenaar van de Banco Delta Asia, Stanley Au, zegt dat de tegoeden inmiddels zijn vrijgegeven, maar dat Noord-Korea er nog niets van heeft opgenomen. Noord-Korea zal het geld cash moeten komen ophalen, want er is geen bank die het ’zwarte geld’ wil accepteren, aldus Au.

De in Macau gevestigde bank vecht het besluit van Washington aan om de bank van het Amerikaanse financiële systeem uit te sluiten. Volgens de bank zijn de Amerikaanse beschuldigingen over medewerking aan onwettige Noord-Koreaanse activiteiten politiek gemotiveerd en volledig uit de lucht gegrepen.

De reactor in Yongbyon draaide dinsdag nog, al berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat er volgens de inlichtingendiensten aanwijzingen zijn dat er iets gaande is bij het reactorcentrum.

De Verenigde Staten zeiden niet formeel op de hoogte te zijn gesteld dat Noord-Korea voorbereidingen treft om de reactor stil te leggen. Woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken Sean McCormack zei dat Washington Noord-Korea nog „iets meer tijd” wil gunnen om de reactor stil te leggen, vanwege het oponthoud bij het oplossen van de financiële kwestie. „Wij zijn flexibel”, zei McCormack.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer