Economie

Merkel wil op EU-top meer dan routekaart

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil het in juni met de EU-lidstaten ook al eens worden over een „inhoudelijke oriëntatie” van een nieuw EU-verdrag.

Buitenlandredactie
19 April 2007 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Zij hoopt dat er straks concrete voorstellen op tafel liggen op basis waarvan de regeringsaanvoerders tijdens hun top op 21 en 22 juni een succesvolle discussie kunnen voeren. Dat zei haar woordvoerder woensdag in Berlijn, nadat zij drie uur overleg had gevoerd met de Tsjechische president Vaclav Klaus, een van de felste critici van een nieuw verdrag. Merkel is dit halfjaar voorzitter van de Unie.Tot nog toe was afgesproken dat de politieke leiders het in juni eens moeten worden over alleen een routekaart, waarin wordt afgesproken hoe het verder moet met de beoogde grondwet, die in 2005 in Nederland en Frankrijk bij referendum is weggestemd. Maar Merkel wil dus ook al inhoudelijk een richting geven aan het nieuwe verdrag. De EU-landen streven ernaar dat dat in 2009 af is, het liefst geratificeerd en al.

Merkels wens om al in juni een stuk op tafel te hebben met punten waarover wel en waarover niet onderhandeld kan worden, zet druk op de ketel. Nederland vindt ook dat er snel een oplossing moet komen, maar heeft eerder aangegeven de inhoud belangrijker te vinden dan de snelheid.

De Nederlandse staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) was gisteren eveneens in Berlijn op bezoek. Hij heeft daar nog eens uitgelegd dat het kabinet niet van plan is genoegen te nemen met enkel cosmetische wijzigingen van de door de Nederlanders verworpen grondwet. Het alternatief moet in vorm en inhoud drastisch anders zijn.

Nederland wil geen volledig nieuw verdrag, maar alleen een aanpassing van het huidige verdrag, dat in 2001 in Nice tot stand is gekomen. Den Haag wordt daarin gesteund door de Britse premier Blair, en ook door Polen, zo bleek eerder deze week. Nederland is het echter niet met Polen eens dat de stemverhoudingen totaal anders moeten worden geregeld dan in de gestrande grondwet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer