Binnenland

Berlijn redelijk tevreden over missie Uruzgan

DEN HAAG - De voortgang van de Nederlandse ISAF-missie in Uruzgan verloopt op een aantal punten niet zoals gewenst. Toch is commandant der strijdkrachten D. Berlijn positief. „Ik ben niet ontevreden over de resultaten die we halen”, zei hij woensdagmiddag in Den Haag tijdens een ontmoeting met de pers.

Binnenlandredactie
19 April 2007 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Intussen heeft 20 procent van de bevolking in de Zuid-Afghaanse provincie -ongeveer 40.000 burgers- direct of indirect profijt gehad van de Nederlandse inspanningen voor stabilisatie en wederopbouw. Defensie heeft dat in kaart gebracht.Berlijn heeft niet de illusie dat Nederland alle ISAF-doelstellingen zal halen in de twee jaar dat het mandaat duurt. „Dat is niet realistisch.” Daarom formuleert Defensie steeds tussendoelen.

Als knelpunt noemde de hoogste Nederlandse militair de steun van de bevolking voor de aanwezigheid van de Nederlanders. Daar wil hij verbetering in zien. Ook de herstructurering en verbetering van het juridische systeem in Afghanistan verlopen moeizaam. Er zijn geen rechters in het gebied, waar gewoonterecht wordt toegepast. Velen zien dat als onrechtvaardig, en dat is niet goed voor de ontwikkeling van een rechtsorde, aldus Berlijn.

De uitlatingen van Berlijn dat de Nederlandse missie niet de gewenste vooruitgang boekt, liggen in het verlengde van de uitspraken die een oud-commandant deed in NRC Handelsblad. G. Koot, die recent terugkeerde uit Afghanistan, zei in die krant dat de voortgang van de missie „op een aantal plekken stilstaat.” Daardoor zou de uitbreiding van de directe invloedssfeer van de Nederlandse troepenmacht achterlopen op de planning.

De oud-commandant had ook kritiek op de Afghaanse president Karzai, die zich volgens hem veel te weinig met Uruzgan zou bemoeien en „incapabele districtshoofden” zou hebben aangesteld.

Het kabinet beslist de komende zomer of de Nederlandse missie in Afghanistan na augustus 2008 wordt verlengd. De Amerikanen hebben er goede hoop op dat Nederland na medio 2008 in Afghanistan zal blijven. „Ik heb me laten vertellen dat de Nederlanders op een bepaalde manier zouden willen blijven”, zei de Amerikaanse ambassadeur Ronald Arnall dinsdag tegenover RTL4. „We hopen deze zomer te horen op welke gronden dat zal zijn.”

GroenLinks maakte woensdag bekend dat het van premier Balkenende opheldering wil over de plannen. Ook omdat Balkenende vorige week nogmaals erkende dat het kabinet verlenging van de missie in Uruzgan niet uitsluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer