NDP van Bouterse dient amnestiewetsvoorstel in
PARAMARIBO (ANP) – Verdachten van misdrijven die tussen 1980 en 1992 in Suriname zijn gepleegd, moeten niet vervolgd en berecht worden. De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft hiertoe een „wetsvoorstel terugwerking amnestiewet tot 1980" bij het parlement ingediend.
NDP–fractieleider Kenneth Moenne heeft dit dinsdag in Paramaribo bevestigd. Met dit wetsvoorstel wil de NDP voorkomen dat het strafproces rond de Decembermoorden van 1982, waarvan haar voorzitter Desi Bouterse hoofdverdachte is, voor de Krijgsraad komt. Die moorden zijn volgens Moenne een „uit de hand gelopen incident in een situatie van coup – contra coup". De vijftien slachtoffers zouden betrokken zijn geweest bij pogingen om het regiem van de toenmalige legerleider Bouterse omver te werpen.In 1992 trad een amnestiewet in werking voor misdrijven tijdens de binnenlandse oorlog. De NDP vindt het „niet eerlijk" dat leden van het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk, die strijd leverden tegen het Nationaal Leger, amnestie kregen voor zware misdrijven, waaronder marteling en moord. Die wet zou moeten terugwerken tot 1980.
De NDP, die vijftien leden in het parlement heeft, ziet graag dat het wetsvoorstel op korte termijn wordt behandeld. Ze had aanvankelijk kennelijk gerekend op stemmen van de overige oppositiepartijen en vooral van de coalitie om een meerderheid van 26 stemmen te verwerven ter goedkeuring van het voorstel. De coalitiepartij Pertjajah Luhur liet blijken een voorstander te zijn van amnestie in het kader van de Decembermoorden.
Pertjaja Luhur–leider Paul Somohardjo, die ook voorzitter van het parlement is, heeft zijn standpunt echter genuanceerd. Hij wil dat het Surinaamse volk in een referendum bepaalt of amnestie van toepassing is op de Decembermoorden. Voor het laten houden van een referendum is een tweederde meerderheid van stemmen in het parlement nodig. Somohardjo weet nog niet wanneer hij het amnestiewetsvoorstel van de NDP op de agenda plaatst.