Grondvlak
De protestantse wijkgemeente De Rank in Nieuwegein-Zuid is gestart met de bouw van een nieuwe kerk.
De kerk komt aan het Lotusplantsoen, bij de Lupinestraat. De nieuwbouw was nodig omdat de gemeente Nieuwegein op de plaats van het oude kerkgebouw aan de Nijemonde in Nieuwegein-Zuid een woon-zorgdienstencentrum wil laten bouwen als onderdeel van het project Lekboulevard-Hoog Zandveld.Het voor de kerk bestemde perceel is ruim 1000 vierkante meter groot, maar de aangegeven grenzen voor bebouwing binnen dit perceel laten slechts ruimte voor een gebouw van 600 vierkante meter, omdat anders nog te bouwen huizen te dicht bij de kerk komen te staan.
In het programma van eisen is onder andere vastgelegd dat het nieuwe gebouw duidelijk als kerk herkenbaar moet zijn en dat het praktisch en veelzijdig moet zijn. In de directe omgeving moeten minimaal vijftig parkeerplaatsen beschikbaar zijn met nog eens vijftig extra op redelijke afstand. Verder moet het nieuwe kerkgebouw een diefstalveilige fietsenstalling hebben, goed toegankelijk zijn voor kinderwagens, rollators, rolstoelen en scootmobiels. De predikanten dienen over een eigen kamer te beschikken. De kerkzaal gaat beschikken over 250 zitplaatsen. Dit aantal kan worden uitgebreid tot 400.
Nieuwe kerk Barendrecht
Met een speciale dienst, waarin ds. L. Terlouw voorgaat, wordt vanavond het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Barendrecht officieel in gebruik genomen. Aan de kerk is ruim een jaar gewerkt.
De gereformeerde gemeente in Barendrecht is de voortzetting van de gereformeerde gemeente in Rotterdam-Zuid (Mijnsherenplein). Omdat deze gemeente in ledental bleef teruglopen, werd besloten haar naar Barendrecht te verplaatsen. De gemeente kerkt sinds het sluiten van de kerk aan het Mijnsherenplein (oktober 2004) in de christelijke gereformeerde kerk aan de Voordijk in Barendrecht. Op 11 maart vorig jaar is de eerste paal van de nieuwe kerk geslagen.
Vorige maand werd op het nieuwe kerkgebouw aan de Kilweg een toren met luidklok geplaatst. Inmiddels is het gebouw klaar. De kerk heeft 750 zitplaatsen. Dit aantal is in de toekomst uit te breiden tot 950. Behalve een kerkzaal heeft het gebouw diverse zalen waarin catechisaties en verenigingsactiviteiten kunnen plaatsvinden. De nieuwbouw kostte 3,5 miljoen euro. De gereformeerde gemeente in Barendrecht telt nu ruim 700 leden.
Orthodoxe kerk Nijmegen
De Russisch-orthodoxe gemeenschap in Nijmegen wil een eigen kerk bouwen. De parochie van de Heilige Tichon, die onder het Patriarchaat van Moskou valt, is op zoek naar een geschikt terrein in Nijmegen. Dat meldt dagblad De Gelderlander.
„We willen een terrein waar we een geheel nieuwe kerk op kunnen zetten. Een echte orthodoxe kerk met uivormige koepels. Het hoeft geen groot gebouw te zijn”, zegt Gerard Damen. Hij is als parochiaan van de Russisch-orthodoxe gemeenschap nauw betrokken bij de plannen voor een nieuw godshuis.
De parochie gebruikt momenteel twee keer per maand de kapel aan de Dobbelmannweg. De andere twee zondagen maakt de Servisch-orthodoxe kerk daar gebruik van. Maar de Russische gemeenschap in Nijmegen en omgeving is groeiende en bij iedere dienst zit de kapel vol. „Gemiddeld rond de veertig parochianen, maar ook veel mensen van elders bezoeken de dienst”, zegt Damen.
Een echte plek in Nijmegen is nog niet gevonden. „Bij de gemeente sturen ze ons naar de makelaars en bij de makelaars weer naar de gemeente. Dat schiet niet op natuurlijk. We willen een terrein met bijvoorbeeld een oud bedrijfsgebouw dat gesloopt mag worden.” Voor de bouw ervan is inmiddels een stichting in het leven geroepen die voor de benodigde fondsen moet zorgen.
„Als het patriarchaat van Moskou onze plannen kent, is de kans groot dat het ook als sponsor wil optreden”, zegt Damen. „We willen een kerk bouwen volgens de normen van Moskou. Het patriarchaat heeft daar kant-en-klare tekeningen op de plank liggen. Die moeten alleen door een Nederlandse architect uitgewerkt worden.”
Maarten Lutherkerk Weesp
De Maarten Lutherkerk in Weesp is verkocht aan een beheersmaatschappij. Dat schrijft het evangelisch-lutherse blad Elkkwartaal. De nieuwe eigenaar gaat hoogstwaarschijnlijk in het gebouw een tandheelkundige kliniek vestigen.
De protestantse gemeente Weesp en Driemond heeft het gebouw via een openbare inschrijving verkocht aan de hoogste bieder. Er was een stichting in het leven geroepen die als doel had de Maarten Lutherkerk te behouden. Het bod van de beheersmaatschappij overtrof uiteindelijk echter met 550.000 euro ruimschoots het bod van 50.000 euro dat de Stichting Behoud Maarten Lutherkerk op het gebouw had uitgebracht.
Het is nog onduidelijk wat er met de inventaris gaat gebeuren. Vooralsnog wordt het meeste materiaal opgeslagen, in afwachting van de besluitvorming over wat bruikbaar is voor het huidige kerkgebouw van de protestantse gemeente in Weesp, de Grote of Laurenskerk.
De Stichting Behoud Maarten Lutherkerk heeft alle sponsors hun geld inmiddels teruggegeven. Als alle zaken naar behoren zijn afgerond, wordt de stichting opgeheven.
voetnoot (u17( De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.