Buitenland

Israël staat stil bij Holocaust

JERUZALEM (AP) - In Israël is maandag op Holocaustherdenkingsdag stilgestaan bij de moord op 6 miljoen Joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

17 April 2007 08:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:42
OSWIECIM/JERUZALEM – Israël stond maandag op Holocaustherdenkingsdag stil bij de moord op 6 miljoen Joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Poolse Oswiecim werd de Mars van de Levenden gehouden, een tocht van 3 kilometer tussen de voor
OSWIECIM/JERUZALEM – Israël stond maandag op Holocaustherdenkingsdag stil bij de moord op 6 miljoen Joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Poolse Oswiecim werd de Mars van de Levenden gehouden, een tocht van 3 kilometer tussen de voor

Om 10.00 uur plaatselijke tijd gingen de sirenes, waarna twee minuten stilte werd gehouden. Voetgangers bleven staan, bussen hielden halt en auto’s stopten aan de kant van de snelweg.De hele dag zonden tv-zenders historische documentaires en films uit, en op de radio was sombere muziek te horen en werden overlevenden van de Jodenvervolging aan het woord gelaten. Op scholen werden herdenkingsplechtigheden gehouden, pretparken hielden de deuren gesloten en overal in het land hingen vlaggen halfstok.

Bij Yad Vashem, het officiële Holocaustmonument, legden Israëlische leiders, onder wie premier Ehud Olmert, en overlevenden kransen. Later werden in de Herdenkingszaal van het bijbehorende museum de namen van de slachtoffers opgelezen. Yad Vashem houdt een bestand bij met de namen van alle slachtoffers van de Holocaust en heeft overlevenden opgeroepen met namen en getuigenissen te komen. Tot nu toe is de helft (3,1 miljoen) van alle namen bekend.

Ook in het parlement werd een ceremonie gehouden en op verschillende plaatsen in het land vonden herdenkingsplechtigheden, gebedsbijeenkomsten en muziekvoorstellingen plaats, waaronder een optreden van de bekendste rapper van Israël, Subliminal, die samen met de beroemde violist Miri Ben-Ari een hiphopnummer bracht.

Sommigen stonden ook stil bij het lot van de in Israël wonende Holocaustoverlevenden die in armoede leven. Geschat wordt dat ongeveer een derde van de 250.000 nog levende overlevenden moet rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens. Het gaat vooral om emigranten uit de voormalige Sovjet Unie die relatief kortgeleden naar Israël verhuisden, aldus het ministerie van Welzijn. Enkele honderden overlevenden demonstreerden maandag voor het parlement om te protesteren tegen wat zij verwaarlozing door de staat noemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer