Nederland en Engeland op een lijn over EU
LONDEN (ANP) – Nederland en Groot–Brittannië zitten goeddeels op één lijn over een toekomstig Europees verdrag. Beide landen willen dat een nieuw verdrag voortborduurt op de oude verdragen van Amsterdam (1997) en Nice (2000). Dit wijzigingsverdrag moet in de plaats komen van de Europese Grondwet, die is verworpen door Nederland en Frankrijk.
Premier Balkenende en zijn Britse ambtgenoot Blair hebben daar maandag in Londen een gezamenlijk pleidooi voor gehouden. Balkenende bracht een bliksembezoek aan Blair in diens ambtswoning op Downingstreet 10. De Britse regering heeft zich tot nu toe nauwelijks uitgelaten over de koers voor een nieuw verdrag.Blair zei maandag dat hij het eens is met de opstelling van Nederland in het Europees debat over een nieuw verdrag. „Ik vind ook dat we toe moeten naar een traditioneler verdrag dan de grondwet was. Dat moet er vooral op gericht zijn de Europese Unie slagvaardiger te maken", aldus Blair. Als dat er is kunnen de andere Europese kwesties volgens hem beter worden aangepakt.
Balkenende benadrukte de spoed voor een nieuw verdrag. „De fundamentele vraag daarbij is: wat hebben we nodig hebben met 27 landen." Het Nederlandse kabinet vindt dat het nieuwe verdrag geen grondwettelijk karakter mag hebben; wel mogen enkele goede elementen uit het afgewezen verdrag erin terugkomen. Speerpunt moet volgens Balkenende zijn dat de EU efficiënter en democratischer wordt.
Groot–Brittannië is een van de zeven landen die de Europese Grondwet nog niet hebben geratificeerd. Zij hadden het besluit daarover in 2005 in de koelkast gezet na de afwijzing van de bevolking in Frankrijk en in Nederland van het Europese grondwettelijke verdrag. Achttien landen aanvaardden het verdrag wel.
Sindsdien zit de EU in een bestuurlijke impasse. De komende maanden gaan de Europese landen onderhandelen over de vorm van een nieuw verdrag. De achttien landen die de eerdere Grondwet wel omarmden, willen weinig veranderen. Volgens Balkenende en Blair is het belangrijk om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Ook de voorstanders van de verworpen grondwet moeten daar volgens hen aan meedoen.
De twee regeringsleiders benadrukten dat zij de poging van Duitsland, dit half jaar de tijdelijk EU–voorzitter, ondersteunen om een compromis te bereiken. Het is niet duidelijk hoeveel steun de Nederlandse en Britse lijn in Europa zal krijgen. Maar onder voorstanders van de weggestemde Grondwet bestaat volgens Balkenende ook begrip voor de Nederlandse koers. Dat liet de premier van Slovenië hem onlangs weten, aldus Balkenende.