ABP ruilt bommen in voor bomen
HEERLEN (ANP) - De pensioengigant ABP stopt met beleggingen in fabrikanten die clusterbommen maken. De nieuwe trend voor dit jaar is beleggen in en het cultiveren van bosbouwgrond.
Dat zei directeur Roderick Munsters van ABP Vermogensbeheer donderdag, als toelichting op de publicatie van het jaarverslag.Nederlandse pensioenfondsen kwamen half maart in opspraak toen uit een uitzending van het tv-programma Zembla bleek dat ze belegden in bedrijven die landmijnen en clusterbommen maken. Vorige week vrijdag liet het pensioenfonds PGGM weten geen geld meer in dit soort bedrijven te steken. ABP meldde te stoppen met beleggen in landmijnproducenten. Het fonds bekeek toen nog of makers van clusterbommen aan dat lijstje zouden worden toegevoegd.
Munsters ziet het meer als een taak van overheden om fabrikanten van clusterbommen en landmijnen aan te pakken en niet als een taak van pensioenfondsen. „Het is een illusie te denken dat wij hier een eind aan kunnen maken”, zei hij. „We kunnen slechts een steentje bijdragen.”
Volgens Munsters heeft de beleggingstrategie van ABP, het op een na grootste pensioenfonds ter wereld, wel een grote impact. „We varen onze eigen koers en zien dat we worden gevolgd door fondsen over de hele wereld.” Het pensioenfonds is de afgelopen jaren bijvoorbeeld meer gaan beleggen in de niet-beursgenoteerde private sector, zoals in emissierechten en microkredieten. Die strategie wordt gevolgd. „En in 2000 zijn wij begonnen met beleggingen in grondstoffen. Nu beleggen alle pensioenfondsen in grondstoffen.”
Een nieuwe belegging voor dit jaar is bosbouw. „Wij denken op de lange termijn uit hout veel rendement te kunnen halen”, aldus Munsters. „Op een verantwoorde manier natuurlijk. We gaan geen regenwoud in Brazilië kappen.”
ABP wijzigt zijn strategische beleggingsmix verder door meer te investeren in beleggingen voor de lange termijn. De fondsbeheerders gaan meer investeren in infrastructuur, participatiemaatschappijen en speculatieve beleggingsfondsen (hedgefunds). Het aantal aandelen wordt verlaagd van 37 procent in 2005 naar 34 procent in 2009, terwijl het aantal geïndexeerde obligaties wordt verhoogd van 4 procent in 2005 naar 7 procent in 2009.
Het pensioenfonds maakte vorige maand al bekend in 2006 met zijn beleggingen een rendement van 9,5 procent te hebben behaald. Daarmee is het vermogen van het fonds voor ambtenaren en leraren toegenomen tot 209 miljard euro.