Opnieuw Canadezen gedood in Afghanistan
OTTAWA – Twee Canadese militairen zijn woensdag gedood toen langs de weg een bom ontplofte. Het Canadese ministerie van Defensie heeft dit bekendgemaakt.
De twee waren ten westen van de stad Kandahar een legervoertuig te hulp geschoten dat net door een bomexplosie op de weg was beschadigd. Twee andere Canadezen raakten gewond. Bijna drie dagen eerder kwamen zes Canadezen in Afghanistan om het leven bij een bomaanslag op een legervoertuig.Canada heeft 2500 man in Afghanistan en sinds de stationering van Canadese militairen in dit land in 2002 zijn er al 53 om het leven gekomen. Donderdag is er in de Canadese stad Quebec informeel overleg tussen de landen die troepen in het zuiden van Afghanistan hebben. Nederland heeft Defensieminister Van Middelkoop afgevaardigd.
Het Canadese ministerie van Defensie heeft laten weten dat de bijeenkomst achter gesloten deuren in de citadel van Quebec stad beoogt de onderlinge samenwerking te verbeteren.
De NAVO heeft 36.000 man in Afghanistan, van wie de meesten in het zuiden en zuidoosten zijn ingezet. De extremistische taliban, die vooral behoren tot de bevolkingsgroep van de Pathanen, overheersten van midden jaren negentig tot eind 2001 het grootste deel van het land.
Hun uitvalsbasis en feitelijke hoofdstad was destijds Kandahar in het zuiden. Daar pogen de taliban opnieuw voet aan de grond te krijgen vanuit Pakistan, waar Pathaanse clans en geestelijken de comeback van de taliban steunen. De stabilisatiemacht (ISAF) van de NAVO moet die terugkeer van de taliban samen met de Afghaanse veiligheidstroepen voorkomen. Dan moet de regering in Kabul van president Karzai haar gezag in heel het land kunnen vestigen. In Zuid Afghanistan zijn behalve Afghaanse troepen, militairen uit Australië, Canada, Denemarken, Estland, Groot Brittannië, Nederland, Roemenië en de VS actief.
Met het sturen van zeker 300 Australische SAS commando’s naar Uruzgan komt er een nieuwe, offensievere strategie naar de ‘Nederlandse provincie’ in Afghanistan. De elitemilitairen gaan zich volgens Australische bewindslieden proactiever opstellen tegenover de taliban.
„Het is zeer belangrijk dat we ons niet alleen richten op het veroveren van de harten en geesten van de Afghanen en alleen aanvallen uitvoeren in de achtertuin, maar dat we ook bereid zijn naar buiten te gaan en actief de taliban te bestrijden, en dan vooral hun leiders”, zei woensdag de Australische minister van Defensie, Brendan Nelson. „We zijn niet geïnteresseerd in het bevechten van arme boerenzonen en vluchtelingen die worden betaald om voor de taliban te vechten.”
Volgens de hoogste Australische militair, luchtmaarschalk Angus Houston, zullen de troepen zich richten op het verstoren van „talibanoperaties en achter de talibanleiders aangaan.” Australische media spraken deze week van agressieve defensietactieken en wezen daarbij op spanningen tussen de Nederlanders en de Australiërs in het gebied.
Volgens de directeur van de toonaangevende Australische defensiedenktank Australia Defence Association, Neil James, houden de Australiërs er heel andere operationele filosofieën op na dan de Nederlanders. „De Australiërs hebben een cultuur gebaseerd op het domineren van de omgeving waar ze gelegerd zijn, in plaats van af te wachten en de vijand te laten naderen. De Australische voorkeur is altijd uitgegaan naar het domineren van niemandsland. Dat kan op de korte termijn misschien leiden tot wat meer verliezen, maar op de lange termijn tot een stuk minder.”
De Australische beslissing meer troepen te sturen naar Afghanistan moet volgens premier John Howard worden bezien tegen een achtergrond van een verslechterende veiligheidssituatie in het zuiden van het land. De regeringsleider waarschuwde zijn landgenoten zich op te maken voor verliezen. „Er is een duidelijke mogelijkheid van slachtoffers, het Australische publiek moet dat beseffen en zich daarop voorbereiden.”