Buitenland

Zelfmoordaanslagen treffen Algerijnse hoofdstad

ALGIERS (ANP) – Twee zelfmoordaanslagen in de Algerijnse hoofdstad Algiers hebben woensdag aan 23 mensen het leven gekost. In totaal raakten 162 mensen gewond, aldus het staatspersbureau APS. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

11 April 2007 20:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:41

Een auto gevuld met explosieven reed kort voor het middaguur in op een beveiligingspost bij het kantoor van premier Belkhadem. De facade van het acht verdiepingen tellende gebouw werd vernield. In de wijk liggen veel regeringsgebouwen. Belkhadem omschreef de aanslagen als een „criminele en laffe daad".Kort daarop ontploften twee auto’s in de oostelijke buitenwijk Bab Ezzouar, vlak bij de internationale luchthaven. De aanslag was gericht tegen een politiebureau. Een onderstation van de elektriciteitsmaatschappij raakte door de explosie beschadigd, meldde al-Jazeera.

Volgens Al-Qaida in de Islamitische Maghreb waren drie strijders bij de zelfmoordaanslagen betrokken. De dienst burgerbescherming waarschuwde dat het dodental vermoedelijk nog zal oplopen. Het persbureau Reuters sprak trouwens op gezag van ziekenhuisbronnen al van dertig doden.

Het is voor het eerst sinds de jaren negentig dat de hoofdstad weer wordt getroffen door bomaanslagen. Vanaf 1992 woedde in Algerije een gewelddadige strijd tussen islamitische extremisten en de autoriteiten. Deze gevechten hebben aan zeker 200.000 mensen het leven gekost.

Het bloedige conflict brak uit nadat de door de strijdkrachten gesteunde regering parlementsverkiezingen had afgelast die de moslimfundamentalistische FIS vrijwel zeker zou hebben gewonnen. Pas sinds een jaar of twee is de rust weergekeerd in het Noord-Afrikaanse land.

Een groot deel van de rebellen is dood, ermee gestopt of heeft gebruikgemaakt van amnestieregelingen. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb vormt de harde kern van moslimstrijders die een amnestie afwijst en de strijd het afgelopen halfjaar heeft opgevoerd na een reorganisatie.

Al-Qaida in de Islamitische Maghreb telt volgens deskundigen hooguit duizend strijders. De groepering droeg tot januari de naam Salafistische Groep voor Prediking en Strijd (GSPC). Deze soennitische groep splitste zich in 1998 af van de Gewapende Islamitische Groep (GIA).

De GSPC richtte zich voorheen op de strijd in Algerije. Met de naamswijziging zegt ze ook de strijd naar de internationale arena te willen uitbreiden. Sommige waarnemers zeggen dat de groep contacten zoekt met collega-strijders in Marokko, Tunesië en Europa.

De afgelopen zes maanden viel Al-Qaida in de Islamitische Maghreb onder meer politieposten en een bus met buitenlandse oliewerkers aan. Begin deze maand is het Algerijnse leger het grootste offensief in jaren tegen al-Qaida-strijders begonnen. Daarbij zijn duizenden militairen ingezet.

De operatie in de bergen en de bossen van het oosten van het land heeft al-Qaida in het nauw gedreven, aldus analist Joffe van de Cambridge University tegen de BBC. Al-Qaida wil met de aanslagen in Algiers mogelijk duidelijk maken dat ze niet verslagen is en ook nog in staat is om in het machtscentrum toe te slaan, verklaarde hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer