„Prijsverhogingen bij post straks voorbij”
DEN HAAG - Allebei komen ze aan de deur met kaarten, brieven en bankafschriften. De ene postbode krijgt ten minste het minimumloon, bouwt pensioen op en valt onder de Ziektewet, zijn college van een ander bedrijf niet. Geen probleem, vindt VVD’er Aptroot. SP-Kamerlid Gesthuizen verzet zich er tegen.
De brievenbus klepperde vroeger een, hooguit twee keer per dag. Dat is voorgoed verleden tijd. Al enige tijd neemt de concurrentie op de postmarkt steeds meer toe.Terwijl de medewerker van TNT Post de stoep afloopt, moet hij opzij voor zijn collega van concurrent Sandd of Selektmail. Die bedrijven mogen ook post bezorgen, mits de stukken zwaarder zijn dan 50 gram.
Als de Tweede Kamer binnenkort instemt met de nieuwe Postwet zal de concurrentie op de postmarkt per 1 januari fors toenemen. Dan vervalt het alleenrecht van TNT Post op het bezorgen van brieven tot 50 gram en ontstaat een nieuw gevecht in de markt om omvangrijke hoeveelheden als bankafschriften, brieven en kaarten.
Zowel TNT Post als zijn uitdagers Sandd en Selektmail pleiten er met het oog op de marktwerking voor om de arbeidsvoorwaarden te versoepelen. De nieuwkomers op de postmarkt betalen hun bezorgers per bezorgd poststuk, niet per uur, zoals TNT Post. Daarmee zijn Sandd en Selektmail geen geld kwijt aan dure secundaire arbeidsvoorwaarden en kunnen ze makkelijk van hun medewerkers af. Dat komt de concurrentie en daarmee lagere tarieven op de postmarkt ten goede, stellen zij.
TNT Post dreigt met ontslag voor 11.000 postbodes als dat bedrijf als enige moet vasthouden aan vaste arbeidsovereenkomsten die postbodes recht geven op minimumloon, doorbetaling van het salaris bij ziekte en de opbouw van een pensioen.
De Kamer vergaderde vandaag over de nieuwe Postwet; het debat gaat morgen verder. SP-Kamerlid Gesthuizen heeft moeite met de liberalisering van de postmarkt. „Goede banen met een cao en sociale rechten zullen verdwijnen en deeltijdbanen zonder ontslagbescherming komen ervoor in de plaats”, verwoordt ze haar kritiek. Parttime postbode zijn is „leuk voor studenten, maar niet voor kostwinners.”
VVD-Kamerlid Aptroot noemt de argumentatie van Gesthuizen „puur geklets en flauwekul.” Hij verwijst naar de succesvolle liberalisering van de telefoonmarkt: „Er zijn nu veel meer aanbieders en de tarieven zijn aanmerkelijk gedaald. Dat willen we bij de post ook doen.” De liberaal is niet bang voor verlies van goede banen. „De ene baan is mij net zo veel waard als de andere.” Bovendien biedt TNT Post zijn personeel van dochter Netwerk VSP dezelfde arbeidsvoorwaarden aan als Sandd en Selektmail, stelt hij.
Gesthuizen wil concurrentie op arbeidsvoorwaarden via een wetswijziging voorkomen. „De postmarkt is een gezonde markt waar prima winst te behalen is.” Ter ondersteuning van haar pleidooi verwijst ze naar de situatie rond 1890, toen werknemers in opstand kwamen tegen prestatiebeloning. Een herhaling daarvan wil ze voorkomen.
De SP „wil terug naar het stalinistische tijdperk met monopolistische staatsbedrijven”, slaat Aptroot terug. „De partij jaagt oma’s die hun kleinkinderen een kaart sturen, op kosten. TNT maakte vorig jaar 20 procent winst en verhoogde toen nóg de tarieven. De tijd van schandalige prijsverhogingen bij TNT Post is straks voorbij.”