„Subsidie op groene stroom kan beter”
DEN HAAG (ANP) - Het huidige systeem om het opwekken van groene stroom te subsidiëren is voor verbetering vatbaar. Er moet meer rekening worden gehouden met de daadwerkelijke ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen en investeerders moeten zekerheid krijgen over een langere periode dan tien jaar.
Dit staat in een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer. De onderzoekers stellen ook een alternatief systeem voor, waarbij de manier van subsidiëren verschilt per vorm van alternatieve opwekking. Zo zouden particulieren gestimuleerd kunnen worden een kleinschalige pv-installatie aan te brengen, waarbij energie van de zon rechtstreeks wordt omgezet in stroom. Energiebedrijven moeten deze stroom dan afnemen en er het volle pond voor betalen.Vorig jaar werden de subsidies op groene stroom stopgezet omdat de kosten uit de hand liepen en de doelstelling voor 2011 ook zonder verdere subsidies gehaald zou worden. Het kabinet beraadt zich over een nieuwe regeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP).
Tweede Kamerlid Samsom zegt in een reactie dat het kabinet nu snel werk moet maken van een verbeterde MEP-regeling. Zijn CDA-collega Hessels noemt het rapport, waarin de maatschappelijke kosten en baten van de MEP-subsidies tegen elkaar zijn afgewogen, nuttig. Hij wijst erop dat de Algemene Rekenkamer binnenkort ook met een rapport komt dat gaat over de doelmatigheid van de subsidies. Hessels wil ook dat rapport in de discussie betrekken.
VVD-Tweede Kamerlid Zijlstra zegt dat uit het rapport blijkt dat de MEP-regeling niet de bedoeling heeft innovatie te bevorderen, maar „dat is wel wat we moeten willen.” De subsidies gaan vooral naar windenergie en energie uit biomassa en dat biedt volgens hem geen oplossing voor de problemen op lange termijn. Een nieuwe regeling zou meer gericht moeten zijn op onderzoek en ontwikkeling en minder op het stimuleren van de bouw van nieuwe productiecapaciteit.