Economie

Modestrategie Puma legt concern geen windeieren

HERZOGENAURACH (ANP) - De Duitse sportartikelenfabrikant Puma komt waarschijnlijk voor ongeveer 5,6 miljard euro in handen van het Franse detailhandelsconcern PPR, moederbedrijf van luxe kledingmerken zoals Gucci en Yves Saint Laurent.

11 April 2007 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:41

Daarmee zet Puma zijn indrukwekkende opmars naar de hogere segmenten van de markt voor trendy sportkleding en -schoenen onverminderd voort.Puma is de op twee na grootste sportartikelenfabrikant ter wereld, na het Amerikaanse Nike en de Duitse aartsrivaal Adidas. Het merk kreeg wereldwijd bekendheid door sporters te sponsoren met zijn kleding en schoenen.

Toch sloeg Puma bij het grote publiek niet echt aan. Begin jaren negentig lagen de producten van Puma nog voor dumpprijzen in de schappen. Daar kwam onder leiding van de in 1993 aangetreden bestuursvoorzitter Jochen Zeitz verandering in. Onder zijn leiding ging Puma modieuze sportkleding en -schoeisel maken die zowel geschikt is om in te sporten als voor alledaags gebruik. Dat bleek een schot in de roos en een jaar later boekte de onderneming, ook dankzij kostenbesparingen en andere ingrepen, haar eerste winst sinds de beursgang in 1986.

In de jaren daarop groeide het bedrijf uit tot een van de populairste en meest trendy sportartikelenproducenten ter wereld. Om de naamsbekendheid te vergroten, sloot Puma sponsorcontracten met beroemde sporters. Ook werden modieuze kleding- en schoenencollecties uitgebracht van bekende modeontwerpers zoals Jil Sander en Alexander McQueen, die ook bij Gucci werkt.

De historie van Puma is nauw verstrengeld met die van Adidas. De gebroeders Adolf en Rudolf Dassler richtten in 1924 in het Beierse Herzogenaurach hun schoenenfabriek op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverden zij schoenen aan het Duitse leger. De broers waren het echter vaak oneens over de te volgen strategie en Rudolf besloot daarom voor zichzelf te beginnen. In 1948 richtte hij Puma Schuhfabrik op, met als bedrijfslogo de springende roofkat. Broer Adi vestigde eerder al Adidas en sindsdien is Herzogenaurach in twee kampen verdeeld.

De geruchten over een overname van Puma door PPR deden al enige tijd de ronde. Ook Nike werd genoemd als mogelijke koper van Puma. Adidas nam vorig jaar nog de Amerikaanse branchegenoot Reebok over voor 3,8 miljard dollar. Puma draaide vorig jaar een omzet van 2,4 miljard euro en telt wereldwijd bijna 7800 werknemers. Puma verkoopt zijn producten in meer dan tachtig landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer