„Aantal kankerdiagnoses in 2030 verdubbeld”
NEW YORK - Het aantal kankerdiagnoses zal tot 2030, gerekend vanaf 2000, ruim verdubbelen. Vooral in arme landen neemt het aantal gevallen van kanker toe.
Dat zei Peter Boyle, directeur van het Internationale instituut voor kankeronderzoek, IARC, dinsdag tijdens een persconferentie. De bevolkingsgroei, de toegenomen levensverwachting en het feit dat er in armere landen steeds meer wordt gerookt en gedronken, vormen de belangrijkste factoren die ten grondslag liggen aan de toename.In 2000 kwamen er naar schatting van het IARC in de hele wereld 11 miljoen gevallen van kanker bij, stierven 7 miljoen mensen aan kanker en waren er 25 miljoen mensen die de ziekte hadden. In 2030 zullen dat er naar verwachting respectievelijk 27 miljoen, 17 miljoen en 75 miljoen zijn.
Volgens Boyle is er sinds het uitbreken van de aidsepidemie niet uitgebreider gekeken naar het voorkomen van kanker in arme landen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal gevallen van kanker in arme landen stijgt ten opzichte van dat in rijke landen.
„Tussen nu en 2030 neemt de wereldbevolking naar verwachting toe van 6,5 miljard tot 8 miljard mensen. Dus zelfs als het risico gelijk blijft, zal het aantal gevallen van kanker toenemen, gewoonweg omdat er meer mensen zijn”, aldus Boyle. Maar het risico stijgt door de export van ongezonde gewoontes als roken en drinken uit rijke naar armere landen.
Als voorbeeld noemde Boyle het sterftecijfer door kanker in de mond, het strottenhoofd en de slokdarm in West-Europa en de Verenigde Staten. Dat was 25 jaar geleden precies even hoog als in de Midden-Europese landen. Inmiddels is het sterftecijfer in Midden-Europa tien keer zo hoog als in West-Europa en de VS. Het alcoholgebruik in Midden-Europa is explosief gestegen, wat door Boyle in verband werd gebracht met de economische omwenteling die zich daar sinds eind jaren ’80 heeft voltrokken.
In Afrika is Kaposisarcoom, een vorm van huidkanker die veel voorkomt bij aidspatiënten, de meest voorkomende vorm van kanker.
Boyle zei ook dat in westerse landen meer dan de helft van de kankerpatiënten wordt bestraald, maar dat er dertig landen zijn die daar geen apparatuur voor hebben. Afrika beschikt slechts over voldoende bestralingsapparatuur om een vijfde van de patiënten te kunnen behandelen.
Het IARC heeft vastgesteld dat er meer mensen aan kanker overlijden dan aan tuberculose, aids en malaria samen.