Binnenland

Zwangeren in de knel

Voor een verantwoorde begeleiding van zwangere vrouwen is het noodzakelijk om binnen de wettelijk gestelde tijd van 45 minuten toegang te hebben tot acute zorg. Tegelijk willen ziekenhuizen het zorgaanbod vaak clusteren, omdat dit sterk kostenbesparend werkt. Daardoor dreigen afdelingen voor kraamzorg gesloten te worden.

4 April 2007 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 04:40

Dit probleem speelt nu op Walcheren: de kraamzorg in het ziekenhuis van Vlissingen dreigt te verdwijnen, waardoor zwangere vrouwen bij complicaties naar Goes moeten. Vanuit het puntje van Walcheren kan daarbij een aanrijtijd van 45 minuten ternauwernood gehaald worden. Dit lukt niet wanneer eerst een verloskundige moet worden geconsulteerdHet gevolg: thuisbevallingen op Walcheren zijn, als de plannen doorgaan, niet meer verantwoord. Ook zwangere vrouwen onder behandeling van een gynaecoloog lopen extra risico door de kans op onvoorziene complicaties.

Verloskundigen en politici zijn bang voor een trend in ziekenhuisland. Het onderliggende probleem speelt op meer plaatsen, signaleert voorzitter J. Toet van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), die de demonstratie van de Walcherse verloskundigen ondersteunt.

„De hang naar clustering van zorg is niet iets wat alleen Zeeland kent. We weten dat deze kwestie wellicht een landelijke trend gaat worden. Kortgeleden dreigde de zorg voor zwangere vrouwen in Noord-Groningen in Delfzijl te worden geconcentreerd. Dat is uiteindelijk rechtgebreid. Maar de beroepsvereniging van gyneacologen verwacht dat concentratie steeds vaker noodzakelijk zal zijn omdat de overheid niet met geld wil schuiven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer